Založiť webovú stránku alebo eShop
aktualizované: 24.07.2016 11:55:51 

CHOVÁME PAPAGÁJE

Ara
                          Ara...
                             

Všeobecne: Tieto nádherné papagáje sú túžbou nejedného chovateľa pre ich veľkosť, farby, očakávanú inteligenciu.To, čo sa však zdá na prvý pohľad ako bezproblémové, má však aj odvrátenú stranu, preto kúpu ary by si mal budúci jej chovateľ veľmi prehodnotiť, ako aj nachystať prostredie atď. Veľké druhy sú najkrajšie v prírode a tu im dokáže poskytnúť, rsp nahradiť len málo kto, a často tí, ktorí od tohto druhu očakávali niečo iné, sú neskôr veľmi rozčarovaní a nešťastní, ako aj ich ara.
Chov: Veľké druhy patria do rúk skúsených chovateľov. Ara je hlučná, potrebuje hrýzť a pokiaľ nemá dostatok dreva, pustí sa do nábytkov atď. Ara je často akýmsi "symbolom inteligencie" a predstava neskúsených je, že bude sedieť kľudne na bidle a rozprávať. Omyl, najprv je nutné zariadiť jej v chove doma "vlastnú izbu", tj vlastný priestor na prelet a pohyb, ako aj súkromie pre chvíle, kedy si nepraje prítomnosť človeka a ani to, aby bola stredobodom pozornosti. Až potom jej môžme dať posedové bidlo aj k nám. Nedávajme k are iné druhy papagájov, iba jej vlastný druh. Ak chceme aru ako domaceho miláčika, je to voľba na celý život a je nutné zadovážiť si mláďa. Ara sa upína na svojho chovateľa a rýchlo krotne. Obľúbi si zvyčajne všetkých členov rodiny a je spoločenská. Predpoklad k rozprávaniu a imitovaniu má veľmi dobrý, avšak je to individuálne a sú papagáje, ktoré majú túto schopnosť vyvinutú lepšie. Ara, ktorá nemá dostatok zábavy, základných potrieb, či všímavosti od nás, má často poruchy správania a stáva sa agresívnou vočí okoliu i sebe. Skúsení chovatelia vedia o čom sa tu zmieňujem a sú to väčšinou tí, ktorí arám stavajú veľké voliéry a vedia, čo tento druh potrebuje. Menšie druhy ary je možné chovať bežne v byte, sú taktiež nadané a spoločenské, sú menej hlučné a teda aj "vhodné pre vašich susedov".
V prírode: Ary obývajú rozsiahle územia Južnej Ameriky. Žijú v pralesoch, v korunách vysokých stromov a paliem, v blízkosti tokov a riek. Hniezdia v dutinách obrovských stromov.
Pohlavie:Je problematické rozlíšiť pohlavie ary, stopercentný je len test DNA, avšak niektorí chovatelia majú úspešný predpoklad pohlavia a to podľa zobáka, hlavy, či celkového vzrastu papagája. Ary sú vyspelé po 4 rokoch. Odchov sa odporúča pri veľkých druhoch až v ôsmom roku života. Chov je náročný.
Odchov:Dutý veľký kmeň na hniezdenie vhodne nahrádza drevenný sud. Mláďata sa osamostatňujú po 3-4 mesiacoch. Veľké druhy sa dožívajú v priemere cca 50 rokov, menšie 30. Arám zabezpečme veľký presvetlený priestor, množstvo vetví na šplh a ohryz, posedové stabilné bidlo a každodennú vlažnú sprchu.
Jedálniček:Treba im poskytnúť kvalitné krmivo určené pre ary, vitamíny a minerály, veľa ovocia zeleniny a veľkých orechov / avokádo nie je vhodné /...

Autor: www.exotickevtactvo.sk
 
                                                                                                  Druhy
                                      Rodu ARA

Ara ararauna
 Latinský názov: Ara ararauna
Výskyt: V Panama, JV Brazília, Bolívia a Paraguaj
Veľkosť: 86 cm
Počet vajec: 2-4 ks
Inkubačná doba: 24-25 dní
Doba osamostatnenia: 13-14 týždňov
Vek: do 60 rokov
Veľkosť krúžku: 14,0-15,0 mm
Status: CITES B

 





















Tento druh patrí medzi najobľúbenejšie. Chovateľov si získali hlavne pestrým sfarbením peria a ich povahe. Sú inteligentné, milé a ľahko sa naučia rozprávať. Niesu však určené pre začínajúcich chovateľov. Je to veľmi aktívny papagáj, preto si vyžaduje na chov v zajatí priestranné klietky s veľkými rozmermi. Konštrukcia voliéry musí byť pevná a spodok by mal byť betónovaný najlepšie posypaný zeminou na ktorej by vyrastala tráva. Milujú ohrýzanie a treba im poskytovať konáre s hrubou kôrou a hlavne nejaké hračky, preliezačky a hojdačky. Na chov v domácnosti im treba poskytnúť veľa lásky, dorozumievania sa a hlavne veľa pozornosti.

                                                                Mutácie...
           
   
 

Ara arakanga                                                                                                             
Latinský názov: Ara macao
Výskyt: Costa Rica, J Panama, V Ekvador a Peru a Bolívia, S Brazília
Veľkosť: 85 cm
Počet vajec: 2-4 ks
Inkubačná doba: 24-25 dní
Doba osamostatnenia: 14 tyzdnov
Vek: do 60 rokov
Veľkosť krúžku: 14,0-15,0 mm
Status: CITES A-Kriticky ohrozený druh

 






















Tiež obľúbená u chovateľov, ale vyskytuje sa u nás menej ako napr. ara ararauna...viac dominuje jej príbuzná Ara zelenokrídla. Patrí medzi náročnejšie papagáje a sú tiež hlučnejšie a hlasnejšie. Chov predstavuje dostatok priestoru a mala by byť čo najpriestrannejšia. Čím väčšia voliéra, tým ľahší a lepší odchov mláďat pre ary. Sú náročné aj na lásku a starostlivosť, avšak poznávanie nových ľudí zabere viacej času, kým si na niekoho zvykne. Tiež potrebuje veľa hračiek ak do domu tak do voliéry, pretože je inteligentná a potrebuje ich na okúsavanie a skúmanie. Ak im nieje venovaná dostatočná starostlivosť a pozornosť, začnú trpieť poruchami správania, čo vedie k vytrhávaniu peria.

                                                                    Mutácia...
 
                                                                           
Ara zelenokrídla
Latinský názov:  Ara chloroptera
Výskyt: V Panama, S Argentína, Brazília, Ekvádor, Peru
Veľkosť: 90 cm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubačná doba: 27 dní
Doba osamostatnenia: 14 týždňov
Vek: do 70 rokov
Veľkosť krúžku: 16,0 mm
Status: CITES B

 






















Môže byť výborným priateľom, ale iba ak mu viete zabezbečiť podmienky k domácemu chovu a akceptovať ich krik. Sú menej aktívne, ale tiež vyžadujú priestranné klietky na lietanie. Veľmi rada okusuje a treba voliéru postaviť s pevného materiálu, čiže železa alebo nejakého kovu. Počas hniezdenia by pár nemal byť veľmi rušený. Potrpia si na kľud v okolí aj vo voliére. Ručne odchovaná si potrpí na vašu lásku a hlavne dôveru. Nemá rada keď je zavretá dlho v klietke. Jej nálada sa niekedy odzrkadluje od vašej. Keď vycíti nebezpečenstvo vie byť aj agresívna. Veľmi si potrpí aj na jedálniček, pretože má v obľube zelenú stravu a hlavne aj exotické ovocia.



Ara kaninda

 Latinský názov: Ara glaucogularis
Výskyt: Beny a Bolívia
Veľkosť: 85 cm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubačná doba: 26 dní
Doba osamostatnenia: 13-14 týždňov
Vek: do 60 rokov
Veľkosť krúžku: 13,0-14,0 mm
Status: CITES A-Kriticky ohrozený druh
 
 



















Vo voľnej prírode ich ostáva už len 56 alebo 250...preto sa aj chovatelia zameriavajú hlavne na zozmnoženie tohoto druhu a nie na ručné dokrmovanie. Smrť mladého jedinca v chove sa trestá. Je veľmi náročný na chov a preto si vyžaduje voliéry s veľkými rozmermi ak na šírku tak na výšku aj dĺžku. Má rád ohrýzanie vetiev a konárov...preto im treba zabezpečiť aj laná a hojdačky, kôli ich hravosti a inteligencii. Tiež mu treba zabezpečit kľud pri hniezdení, aby sa nestresovali a neopustili znášku alebo poprípade mladé.

Ara vojenská
Latinský názov: Ara militaris
Výskyt: SZ Venezuela, V Ekvádor,JV Peru
Veľkosť: 70-75 cm
Počet vajec: 2 ks
Inkubačná doba: 26 dní
Doba osamostatnenia: 13 týždňov
Vek: do 60 rokov
Veľkosť krúžku: 14,0-15,0 mm
Status: CITES A-Kritycky ohrozený druh

 
 








 

 

 

 

 

 





Tieto ary majú dobrú schopnosť imitovať ľudskú reč a niekedy sa naučia aj pekne spievať. O perie sa starajú a preto potrebujú každý deň čistú vodu na kúpeľ alebo im treba zvlhčovať perie. Chov sa odporúča len pre veľké voliéry a skúsených chovateľov. Potrebujú tiež dostatok vetiev na brúsenie zobáka. Majú radi tak ako ostatné aj nejaké hračky,preliezačky, hojdačky. Pre domáci chov sa odporúčajú väčšie klietky kvôli nenávisti k malým priestorom. Nedostatok času venovania sa im spôsobuje agresivitu a hluk.
                                                mutácia


Ara zelená
 
 Latinský názov: Ara ambiguus
Výskyt: V Nikaragua,Honduras,Panama,  Z kolumbia a Ekvádor
Veľkosť: 77-78 cm
Počet vajec: 3 ks
Inkubačná doba: 26 dní
Doba osamostatnenia: 12-13 týždňov
Vek: do 60 rokov
Veľkosť krúžku: 14,0-15,0 mm
Status: CITES A-Kriticky ohrozený druh






















Podobná are vojenskej...líši sa chvostovými  perami, ktoré sú u tejto ary menej červenšie. Viac prevažuje oranžová farba. Taktiež potrebuje veľké voliéry, hrubé konáre, kmene, hračky a  vodu na kúpanie. Potrebujú vo voliére mať aj nejaký úkryt,pretože sa ľahko vyplašia a začnú škriekať. Ručne dokŕmených kusov je málo, pretože sa chovatelia sústreďujú hlavne na rozšírenie tohoto skoro vyhynutého papagája. Avšak ich počet stále stúpa a odhaduje sa na 1000 až 2450 kusov vo voľnej prírode.

Ara červenouchá
Latinský názov: Ara rubrogenys
Výskyt: V Andean, J a stredná Bolívia
Veľkosť: 60 cm
 
Počet vajec: 1-3 ks
Inkubačná doba: 26 dní
Doba osamostatnenia: 12 týždňov
Vek: do 40 rokov
Veľkosť krúžku: 12,0 mm
Status: CITES A-Kriticky ohrozený druh

 




















Vo voľnej prírode žije už len 1000 jedincov, preto sa chovatelia rozhodli o záchranu tohoto druhu a mláďatá neodoberať rodičom na umelé dokrmovanie. Odoberajú ich iba v tom prípade ak sa vyskytne v chovnom páre problém a pára ukončí predčastne odchov. Znesie viac párov svojho druhu  vo voliére, ale iba keď je dostatočne priestranná pre 3 alebo 4 páry. V inom prípade je lepšie nechávať páry osamote. Majú radi lietanie, voľnosť pohybu, skúmanie a aj vodu. Znášajú aj zimu, ale odporúča sa ich vypúšťať do vonkajšej voliéry iba cez ďeň.

Ara malý
Latinský názov: Ara severus
Výskyt: V Panama,V Ekvádor,V Peru,V  Bolívia, J Ekvádor, J a Z Venezuela
Veľkosť: 40-49 cm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubačná doba: 24-26 dní
Doba osamostatnenia: 12 týždňov
Vek: 30 +
Veľkosť krúžku: 9,5-10,0 mm
Status: CITES B
 
 



 
















V dostatočne priestrannej voliére znesie aj viac párov svojho druhu. Vo voľnej prírode zvyknú vytvárať aj 100 členné kŕdle. Majú radi lietanie, šplhanie, vodu, vystrájanie, hojdanie a hračky. Neznesú byť v malých klietkach, ktoré sú určené pre väčšie exotické vtáctvo, celý deň. Keď sú pustené z klietky je lepšie na nich dávať pozor, pretože niekedy sú nemotorné a môžu narobiť neporiadok či zničiť niečo. Inak sú celkom spoločenské, milé a prítulné. Niekedy vie byť aj hlučný pokiaľ mu nieje venovaná dostatočná pozornosť.

                                            Rodu PRIMOLIUS
Ara žltokrká
 
Latinský názov: Primolius auricollis
Výskyt: S Paraguaj, S a V Bolívia, JZ Mato Groso, SZ Argentína, JV Para
Veľkosť: 38 cm
Počet vajec: 3-4 ks
Inkubačná doba: 24-26 dní
Doba osamostatnenia: 10 týždňov
Vek: do 50 rokov
Veľkosť krúžku: 7,0-8,5 mm
Status: CITES B
 




















Je jedným z malých papagájov druhu ara. Sú veľmi priateľské a láskyplné ku svojmu chovateľovi v domácnosti. Majú radi sprchovanie alebo kúpanie v daždi. Taktiež majú radi skúmanie, hranie, okúsavanie, žuvanie a lietanie. Nemajú radi malé priestory na lietanie, preto je ich potrebné púšťať ich polietať si po byte alebo izbe. Vo vonkajších voliérach majú radi konáre a  hojdačky. Počas sezóny je dobré ich veľmi často nerušiť. Najlepšie je chodiť kontrolovať búdku počas kŕmenia, kým obaja jedia a nesedia na vajíčkach.

Ara marakana
Latinský názov: Primolius maracana
Výskyt: V Brazília a Paraguaj, SV Argentína
Veľkosť: 43 cm
Počet vajec: 3-4 ks
Inkubačná doba: 24-27 dní
Doba osamostatnenia: 8-10 týždňov
Vek: 50-60 rokov
Veľkosť krúžku: 9,0-9,5 mm
Status: CITES A-Kriticky ohrozený druh



 






 







 







Ara horská

Latinský názov: Primolius couloni
Výskyt: V Peru, Z Brazília, S Bolívia
Veľkosť: 41 cm
Počet vajec: 3-4 ks
Inkubačná doba: 26 dní
Doba osamostatnenia: 12 týždňov
Vek: 50 rokov
Veľkosť krúžku: 9,5 mm
Status: CITES A-Kriticky ohrozený druh

 


















                                        Rodu ORTHOPSITTACA
Ara červenobruchá
 Latinský názov: Orthopsittaca manilata
Výskyt: V Venezuela, V Peru, V Ekvádor,J Kolumbia, Pri rieke amazonka v Brazílii
Veľkosť: 46 cm
Počet vajec: 2-4 ks
Inkubačná doba: 25 dní
Doba osamostatnenia: 11 týždňov
Vek: 30+
Veľkosť krúžku: 9,5-10,0 mm
Status: CITES B

 



















Sú to menšie ary, sú náchylné na obezitu v domácom chove ako maznáčik, preto treba dávať pozor na stravu a kombinovať ju vždy niečim iným, hlavne ovocím. Potrebujú priestory na lietanie a preto nemajú radi klietky v ktorých sú zavreté hodiny. Radi tiež šplhajú, kúpu sa, hrajú sa a vyvádzajú. Keď im nieje venovaná dostatočná pozornosť, vedia narobiť neporiadok a môžu zničiť nábytok. V chove sa vedia prispôsobiť aj na nižšie teploty, ale je lepšie ich púšťať do vonkajšej voliéry iba cez deň. Sú inteligentné a ľahko vycítia nebezpečenstvo.

                                        Rodu DIOPSITTACA
Ara červenoramenná
Latinský názov: Diopsittaca nobilis
Výskyt: V Venezuela, S Montagas, JV Bolívia, SV Brazília, Pozdĺž rieky Amazonka v Brazílii
Veľkosť: 30 cm
Počet vajec: 2-5 ks
Inkubačná doba: 24 dní
Doba osamostatnenia: 8 týždňov
Vek: 20-40 rokov
Veľkosť krúžku: 7,5 mm
Status: CITES B

 




















                                          Rodu anodorhynchus
Ara hyacintová
Latinský názov: Anodorhynchus hyacinthinus
Výskyt: SV Brazília, Bolívia a S Paraguaj
Veľkosť: 90-100 cm
Počet vajec: 2 ks
Inkubačná doba: 28 dni
Doba osamostatnenia: 14 týždňov
Vek: do 70 rokov
Veľkosť krúžku: 18,0 mm
Status: CITES A-Kriticky ohrozený druh

 






















Je najväčším papagájom sveta. Pohlavnú dospelosť dosahuje až v siedmom roku života. Sú veľmi spoločenské, hravé, verné a menej hlučné. Kvôli nelegálnemu pašovaniu a odchitu sa ich stav pohybuje od 2500 do 10 000 kusov vo voľnej prírode. Chovatelia sa snažia na zachovanie druhu, ale nepoznajú pri odchove mláďat správnu stravu a preto ich dokrmujú ručne. Potrebujú voliéry s maximálne veľkými rozmermi, inak sa odchov neuskutoční, pokiaľ budú v úzkych voliérach. Majú milú povahu a partnerov si vyberajú na celý život.

Ara learová
Latinský názov: Anodorhynchus leari
Výskyt: SV Bahia, Brazília
Veľkosť: 70-75 cm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubačná doba: 26-28 dní
Doba osamostatnenia: 14  týždňov
Vek: do 60 rokov
Veľkosť krúžku: 15,0-17,0 mm
Status: CITES A-Kriticky ohrozený druh

 





















V Júny 2007 sa ich počet zvýšil na 750 kusov, To je veľký rozdiel oproti roku 2001, vtedy sa ich počet pohyboval okolo 150 kusov. Na chov a následný odchov si vyžadujú extrémne veľké voliéry, v ktorých budu mať pocit bezpečia a budú sa v nich cítiť ako v prírode. Majú radi ohrýzanie drevín kvôli brúseniu zobáka. Neodporúča sa ich chovať jednotlivo, najlepšie je v pároch. U nás sa nevyskytuje a v Európe je možno pár kusov, ale je možné že už sa tu nevyskytuje.
                                                               
                                        Rodu CYANOPSITTA

Ara spixová
Latinský názov: Cyanopsitta spixii
Výskyt: San Francisco, Bahia a Brazília
Veľkosť: 56 cm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubačná doba: 26 dní
Doba osamostatnenia: 8 týždňov
Vek: do 40 rokov
Veľkosť krúžku: 10,0 mm
Status: CITES A-Kriticky ohrozený druh

 


















                                      Rodu RHYNCHOPSITTA
Arara zelená
 
Latinský názov: Rhynchopsitta pachyrhyncha
Výskyt:  Mexiko, JV Kolumbia, J Arizona
Veľkosť: 38 cm
Počet vajec: 2-4 ks
Inkubačná doba: 26-28 dní
Doba osamostatnenia: 8-9 týždňov
Vek:  
Veľkosť krúžku: 8,0-10,0 mm
Status: CITES A-Kriticky ohrozený druh

 
























                            Vyhynuté druhy
                    Ara erythrocephala                                                     Ara gossei                                                                   ara guadeloupensis
 

                  Ara martinica                                           Ara erythrura                                                   Ara glaucus
 
TOPlist