Tvorba webových stránek a eShopůZaložit webové stránky nebo eShop
aktualizováno: 24.07.2014 13:32:43 

CHOVÁME PAPAGÁJE

Papagáje
                      Papagáje...

                Papagáj kráľovský 
Latinský názov: Alisterus scapularis
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: Papagájovité
Výskyt: Východná Austrália 
Veľkosť: 44 cm
Počet vajec: 3-5 ks
Inkubačná doba: 20-23 dní
Doba osamostatnenia: 5 týždňov
Vek: 30-35 rokov
Veľkosť krúžku: 7,5 mm
Status: CITES B

 
 
 
 
 
 
 
 














Všeobecne:Pochádza z východnej Austrálie. Prví, kto tento druh popísal bol v roku 1818 Lichtenstein.  V minulosti dochádzalo ku kríženiu s papagájmi horskými alebo nádhernými.  Hniezdne dutiny mávajú vletový otvor pomerne nízko nad zemou.
V prírode:
Dáva predosť životu v stromoch ale vydený môže byť aj na zemi pri zbere potravy. Nejčastejšie sa vyskytujú v pároch alebo skupinkách čítajúcich pár kusov. Navštevujú záhrady, zalesnené plochy, parky alebo dažďové lesy.
Pohlavie: Samci sú jasne červeně a majú oranžově sfarbenie na hlave, krku a spodnej strane tela. Samice sú sfarbené rovnako ako samce, výnimku tvorí ich hlava a horná strana chvostu, tie sú tmavo zelené. Dospelosť nastáva v treťom roku života, aj keď samice sú dospelé skôr.  
Chov: 
Najviac sa im ale bude dariť v priestrannej chránenej vonkajšej voliére, s rozmermy 1,5x5x0,7 m (ŠxDxV). Ako u väčšiny vtákov im k prenocovanie a úkrytu poslúži poskytnutá búdka. Neznášajú dlho trvajúce chladné a vlhké počasie, ale vydržia vonku aj celú zimu. Vo voliére sa doporučuje chov iba jedného páru tohoto druhu.
Odchov:
Pre odchov v zajatí im poskytneme búdku vysokú až 2m. Ako výstelku do búdky použijeme drevené hobliny zmiešané s rašelinou. Samec  začne samici dvoriť a harmonizujúci pár, pripravený k hniezdeniu, si obsah búdky upravia podla vlastných predstáv. Kladnou stranou na samčom dvorení je skutočnosť, že samica príjme jeho pokusy o kŕmenie. Znáška tvorí najčastejšie 3-5 mierne lesklých vajec. Niekedy sa stane, že niektoré z vajec rodičia rozbijú, môže za to ich nemotorné chovanie pri vstupe do búdky. Mláďatá sa operia asi po 35 dňoch a samec ich vo voliére doprevádza a učí lietať. Mláďatá sa do veku 6-tich mesiacov podobajú samičke. Po uplynutí tejto doby sa začne hlava samcov červenať. Hniezdiť by sme mali nechať až po 3 rokoch.
Domáci chov: 
Bývá často v domácnostiach chovaný ako celkom krotký maznáčik. Pokiaľ si prajete chovať tieto vtáky potrebujete klietku s minimálnimi rozmermy 60x60x80 cm. Pokiaľ ale pristúpite k tomuto riešeniu musíte počítať s tím, že bude váš papagáj potrebovať dlhodobý každodenný prelet mimo klietku a aj tak nebude v 100% kondícii.
Jedálniček: Kralovák musí dostávať pestrú stravu. Bežná kŕmna dávka musí byť obohatená o rôzne ovocie, lieskoviny a zeleninu. Tiež má rád orechy, semená,  bobule, nektár a pupene.
                                        Mutácie
   
      

      Papagáj patagónsky (Patagonec)
Latinský názov: Cyanoliseus patagonus
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: papagájovité
Výskyt: J Argentína, J Uruguay, S San Luis
Veľkosť: 45 cm
Počet vajec: 2-5 ks
Inkubačná doba: 24-25 dní
Doba osamostatnenia: 7-9 týždňov
Vek: 35 rokov
Veľkosť krúžku: 7,5 mm
Status: CITES B
 



















V prírode: Tento krásny americký, cca 45 cm papagáj obýva Stredné Chile, Argentínu a Uruguaj. Vyhľadáva otvorenú krajinu , hniezdi v pieskovcových a vápencových stenách, do ktorých si hĺbi cca 1m a viac dlhé dutiny so sirším hniezdiacim priestorom bez výstelky. Aj keď v niektorých oblastiach je bežný, vo všeobecnosti je považovaný za veľmi ohrozený druh.
Všeobecne:
Jeho sfarbenie je prevažne olivovo hnedozelené. Časť brucha je žltá, stred oranžovočervený, ako aj operenie mäsovoružových nôh. Má mohutnú sivohnedú hruď, na vrchnej časti po bokoch /v dospelosti/ s bledými polmesiacovými škvrnami. Vonkajšia farba letiek je modrá, pri lakťových letkách modrozelená. Cca 25 cm dlhý chvost je z vrchnej strany olivovozelený s modrým nádychom , zo spodnej strany hnedý, a spodné chvostové krovky sú sú olivovo žlté. Okolie oka je svetlé nezaperené, dúhovka oka sivá. Zobák je u mláďat svetlý a postupne sa mení na tmavosivý. Samica sa od samca nelíši.
Chov: Papagáj patagónsky je veľmi hlučný a s ľahkosťou ničí drevené bidlá a predmety. Preto je umiestňovaný do veľkých klietok a voliér so silnou železnou konštrukciou. Potrebuje dlhý prelet , je veľmi aktívny a hravý.
Odchov: Znášku tvoria 2-4 vajcia, ktorých inkubačná doba je cca 23-25 dní. Mláďatá sú v hniezde zhruba 60 dní a po vyletení sú ešte dlho krmené dospelými vtákmi. Papagáje patagónske sú veľmi starostlivými rodičmi a páry medzi sebou sú vo veľmi družnom vzťahu .Tento druh má silne vyvinutý monogamný pud. Jedince dospievajú vo veku dvoch rokov a v dobrých podmienkach sa dožívajú až 30 rokov.
Domáci chov: Krotký papagáj patagónsky sa veľmi viaže na svojho majiteľa, avšak voči iným ľuďom zostáva zväčša plachý. Preto je nevhodné "putovanie" od majiteľa k majiteľovi a aj keď si na nové prostredie zvykne, väčšinou ťažko prijíma vzťah iného majiteľa. Má sklon k napodobňovaniu zvukov a pamäť na ich priradenie k vhodnej situácii, ako aj predpoklad k rozprávaniu. Jeho prirodzený prejav, aj keď znie melodicky, je veľmi hlučný.
Pre jeho hravosť je vhodné hrubé lano na šplhanie a hračky. K svojmu majiteľovi je papagáj patagónsky veľmi jemný a láskavý, aj keď na druhej strane na "votrelca" bez váhania použije svoj silný zobák.
Jedálniček: Vo svojej domovine papagáj patagónsky obľubuje niektoré druhy veľkých bodliakov, ako aj mäkké časti rôznych rastlín. Tomuto druhu ponúknime semená slnečnice, pšenice, ovsa, kukuricu, rôzne druhy orechov, hroznové bobule, piškoty, ovocie a zeleninu, ako aj zelené a vaječné krmivo s bielkovinovou zložkou sušených morských ráčikov. Ďalej mu ponúknime k ohryzu ovocné drevo aj s kôrou, vhodná je aj buková a dubová kôra, zbavená nečistôt.

                                                                                                                                                    Autor: www.exotickevtactvo.sk



            Papagáj červenokrídlý
 
Latinský názov: Aprosmictus erythropterus
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: Papagájovité
Výskyt: SV Austrália, Qeensland
Veľkosť: 35 cm
Počet vajec: 3-6 ks
Inkubačná doba: 21 dní
Doba osamostatnenia: 5-6 týždňov
Vek: 30-50 rokov
Veľkosť krúžku: 6,5 mm
Status: CITES B














                        Všeobecne: Papagáj červenokrídly nie je veľmi spoločenský vták a najlepšie mu bude v samostatných voliérach vždy po páru. V hniezdnom období sú samečkovia značne neznášanlivý a agresívny voči iným vtákom a okolí. Samec je pestrejšie sfarbený a má výraznejšiu kresbu. Hlava u samcov je intenzívne zelená a jeho krídla sú sýto červenejšie ako u samíc. Lopatky a horná časť chrbta sú čierne a na krovkách ramenných prechádza do tmavo zelenej. Samičky nemajú tak pestré sfarbenie.
Chov: Voliéra pre papagája červenokrídleho by mala byť aspoň 4m dlhá, 1m široká a 2m vysoká. Môžu byť chované celoročne vo vonkajších voliérach bez prikurovania, ale vždy musí mať možnosť ukryť sa pred nepriaznivými vplyvmi počasia. Aby sme sa vyhli úrazu, tak pre papagájov chovaných v susedných voliérach, je dobré použiť dvojité pletivo.
Papagáj červenokrídly sa na dne voliér zdržiava čo najmenej, pretože rád létá. Nemá tendenciu ničiť okolie voliéry alebo drevenú konštrukciu.
Odchov: Pri výbere partnera je väčšinou veľmi vyberavý. Samčekovia sú schopní hníiezdiť až vo veku dvoch až troch rokov a samičky môžu  už vo veku jedného roka. Keď sa pár chystá hniezdiť, poskytnite im búdku o rozmeroch základne 30x30 cm a výške okolo 1 m s vletovým otvorom 10 cm. Dáva prednosť kmeňovým búdkam, ale zahniezdi aj v búdke z dosiek. Najdôležitejšie je, aby pár harmonizoval. Po vyliahnutí mláďatá v búdke kŕmy iba samička a až keď mláďatá opustia búdku, začína ich kŕmiť aj samček. Mláďatá sa podobajú skôr na samicu a môže trvať až dva roky, niekedy aj dlhšie, než sa plne vyfarbia.
Jedálniček: Základnou potravou pre papagáje červenokrídle je zmes zrnin pre stredné, ale aj pre veľké papagáje, ktorú dopĺňame ovocím, zeleninou a zeleným kŕmením. V období hniezdenia pridávame vaječnú miešaninu pre mláďatá a kukuricu na zrno v naklíčenom stave. Musí mať vždy sépiovú kosť a grit. Dôležité sú konáre na okus (vrba, jabloň, hruška...).
                                                                                                          Mutácie
   



                                      Rodu Polytelis
                  Papagáj horský 
Latinský názov: Polytelis anthopeplus
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: papagájovité
Výskyt: JV Austrália,
Veľkosť: 35-40 cm
Počet vajec: 3-7 ks
Inkubačná doba: 22 dní
Doba osamostatnenia: 8 týždňov
Vek: 20 rokov
Veľkosť krúžku: 6,0-6,5 mm
Status: CITES B
 




















Všeobecne: Tento austrálsky papagáj bol pôvodne chovaný sólo, ako krotký a to pre jeho kľudnú povahu. Až neskôr bol púšťaný do voliér a v súčasnosti je považovaný za "volierového" papagája, čo ale nevylučuje chovať ho ako krotkého, pokiaľ je odobratý od rodičov hneď po vyletení a osamostatnení, alebo dokrmovaný ručne. Aj ako dospelý si rýchlo zvyká na chovateľa. Nie je hlučný. Celková dĺžka samca je cca 40 cm, z čoho chvost je cca 20 cm. Samice sú asi o 5cm menšie. Samec má červený zobák, oranžovohnedú dúhovku oka, temeno hlavy a zadnú časť krku olivovožltú. Hruď a spodok tela sú narcisovo žlté. Chrbát je tmavšie olivovo zelený, kostrč žltá. Chvost je modročierny s hnedožltými vrchnými krovkami. Na krídlach sa od okraja vnútorných letiek lakťových vytvára červený pásik, vonkajšie krovky sú modročierne a ich spodná časť žltá. Samica je sfarbená menej nápadne a je prevažne matne olivovo žltozelená. Krídelné krovky su jasne žlté, chvost tmavo modrozelený, ktorého spodok je olivovozelený, so spodnými krajnými perami lemovanými ružovou.
Chov: Papagáj horský je považovaný za odolného papagája voči zime a môže preto vo vonkajšej voliére zostať aj celý rok. Pred zimným obdobím je však potrebné vymeniť bidla za hrubé, ktoré prstami neobímu, aby mohli perím prekrývať nohy. Pri tenkých bidlách dochádza k omzlinám nôh. Prístrešok je vhodné zavetriť a na vrchu pod strechou vytvoriť doskový posed. Vo voliére sa znesú aj s inými austrálskymi druhmi, najlepšie s neofémamy. Sú vhodné aj ako pestúni iných druhov.
Hniezdenie: Tento druh hniezdi raz prípadne dvakrát v roku. Ideálne rozmery búdky sú 25x25 s výškou 60, alebo 30x30 s výškou 100cm a vhodnou jamkou. Samica znáša 3-7 vajec a zahrieva ich sama. Mláďatá sa liahnu po 22 dňoch s bielym páperím. Z búdky vyletujú už ako cca 5 týždňové a ešte asi 3 týždne sú krmené rodičmi. Celkové vyfarbenie a dospelosť nastáva až po celkovom preperení po roku.
Aj keď sa stáva, že samica papagája horského zahniezdi ojedinele aj na zemi, je potrebné ponúknuť jej vysokú, podľa možnosti šikmú búdku.
Vzhľad mladých vtákov je podobný samici,ale sú viac zelené.
Jedálniček: Pred hniezdením je vhodné páru ponúknuť múčne červy ako prídavok k bežnej potrave, ktorú tvorí zmes slnečnice, prosa, ovsa, pšenice,lesknice, kukurice, vlašských orechov a trávoveho semena. Vhodná je naklíčená zmes a veľké množstvo ovocia a zeleniny. Okrem iného obľubujú jarabiny, šalát, piškoty, kukuricu v mliečnej zrelosti, tvaroh, nektár, kvet púpavy s listami a koreňom atď. Veľmi vhodné je bežne ponúknuť aj kropenú vaječnú zmes s morskými ráčikmi.
V domácnosti: Krotký papagáj horský má sklon aj k napodobňovaniu zvukov a naučí sa opakovať pár slov. Chovaný papagáj v byte ako krotký, potrebuje nutne prelet, pretože má sklony k pretučneniu. To sa týka hlavne aj samcov vo voliére, kedy sa môžu stať pre chov nevhodnými.

Autor: www.exotickevtactvo.sk
                                                                                                                    Mutácie
       

                                                                      Papagáj nádherný 
Latinský názov: Polytelis swainsonii
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: papagájovité
Výskyt: Austrália
Veľkosť: 40 cm
Počet vajec: 4-6 ks
Inkubačná doba: 19-21 dní
Doba osamostatnenia: 6 týždňov
Vek: 20 rokov
Veľkosť krúžku: 6,5 mm
Status: CITES B
 
Všeobecne:
Papagáj nádherný pochádza z Austrálie a veľmi dobre znáša našu zimu.
Rozlíšenie pohlavia je jednoduché, pretože samce sa pýši žlto zbarveným perím na čele a na hrdle a pod krkom majú sytě červený pruh. Samice sa ľahko spozná podľa menej sfarbené hlavy, je skôr zelená.
Papoušek nádherný je cca 40cm veľký (vrátane chvosta). Priemerná dĺžka života tohto papagája je 15 rokov.
Chov: Do klietky sa títo nádherne vyfarbení papagáji vôbec nehodí, pretože sú príliš temperamentný. Najlepšie im bude vo voliérach aspoň 3-4 metre dlhých sa zalet do krytého prístrešku. Pre pár je vhodná vonkajšia voliéry o rozmeroch 3x1x2m (d, š, v) s možnosťou záletu do vnútorného nevytápaného priestoru o rozmeroch 2x0, 8x1, 9m (d, š, v). Aj v takýchto voliérach sa dá čoskoro skrotiť a ľahko sa naučí brať si maškrty z ruky.
Odchov: U samcov sa uvádza, že sú schopní hnízdit až v polovici druhého roka svojho života. U samíc sa za primeraný vek k prvému hnízdění považuje jeden rok. V tomto veku im zaveste najlepšie kmenovou budku o rozmeroch 30x60cm (priemer dna, výška). Na zvýšenie pravdepodobnosti zahnízdění podávajte naklíčené obilniny a veľa zelene. Samice snáší 4 - 6 vajec a sedí na nich 19 dní. Akonáhle sa po uplynutí tejto doby začnú mláďatá líhnout, začnite podávať vaječnú míchanici. Mláďatá opúšťajú hniezdo po 35-tich dňoch. Rodičia mláďatá kŕmeným a vodí ešte asi mesiac. Potom sú mláďatá úplne samostatné.
Jedálniček:
  Papagáje nádherné kŕmeným zmesí pre stredne veľké papagáje. Tiež podávám rôzne druhy ovocia (jablká, broskyne, marhule, slivky ,...) a ďalej si veľmi radi pochutnajú na rôznych buriny (púpava, žabinec ptačinec, KOKOŠKA pastuší kapsula ,...). Výnimku netvorí ani obilniny (kukurica v mliečnej zrelosti, pšenica, ovos, jačmeň ,...).

                                                  Papagáj alexandrin 
Latinský názov: Polytelis alexandrae
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: Papagájovité
Výskyt: Stred Austrália
Veľkosť: 45 cm
Počet vajec: 4-6 ks
Inkubačná doba: 19 dní
Doba osamostatnenia: 5-6 týždňov
Vek: 25 rokov
Veľkosť krúžku: 5,5 mm
Status: CITES B
 






















Všeobecne: Papagáj Alexandrin žije v suchých a teplých oblastiach Austrálie. V prírode tvoria páry alebo malé kŕdle. Pre tohto papagája sú typické pastelové farby. Samice sa pozná podľa modrošedého temena a podľa svetle červeného zobáka. Samečkové majú výraznejšie sfarbenie a dlhšie chvostové perá ako samičky. Určite sa nehodí ako domáci maznáčik, ale skôr mu prospeje voliérový chov po pároch. Majú veľmi prenikavý hlas a preto sa pred ich obstaraním radšej opýtajte susedov či im krik vtákov nebude vadiť.

Chov: Tieto papagáje spravujeme vždy v jednom páre. Ako každý austrálsky papagáj by mala byť voliéra aspoň 4m dlhá 1m široká a 2m vysoká. Rád lieta a preto ho dostatočne dlhú voliér udržíme v dobrej kondícii. Radi sa zdržiavajú na zemi a preto je dobré vtáky 2x ročne odčervovať.
Odchov: Hlavným problémom je nedostatočná rodičovská schopnosť. Je známe, že často ničia svoje vajcia. Na hniezdenie im poskytneme hniezdnu búdku s rozmermi 25x25 cm a aspoň 60 cm vysokú s vletovým otvorom 10cm. Búdku je najlepšie zavesiť na chránené miesto a to najlepšie do krytého prístrešku. Po znesenie vajíčok na nich sedí hlavne samička a samček ju chodí kŕmiť do búdky. Keď sa začnú mláďatá liahnuť sú kŕmené oboma rodičmi a po cca. 5 týždňoch opúšťajú búdku. Pohlavne dospelá sú mláďatá vo veku dvoch rokov.

Jedálniček: Papagáje kŕmime zmesou semien pre stredné papagáje a v čase hniezdenia zpestrujeme potravu o zelené krmivo, ovocie, zeleninu a hlavne vaječnú miešanicu. Nemali by chýbať vetvičky na okus a grit alebo piesok na trávenie.
                                                Mutácie
     

                                      Rodu Poicephalus 


                  Papagáj kapský

Latinský názov: Poicephalus robustus
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: Papagájovité
Výskyt: Juho Africká Republika
Veľkosť: 32 cm
Počet vajec: 2-5ks
Inkubačná doba: 28-30 dní
Doba osamostatnenia: 10-11 týždňov
Vek: 20-25 rokov
Veľkosť krúžku: 9,0 mm
Status: CITES B
 






















Všeobecne: Papagáj kapský žije vo voľnej prírode v skupinách obsahujúcich od 10 do 20 kusov, niekedy aj viac, ale len mimo hniezdenia, pretože majú agresívnu povahu voči ostatným papagájom kapským. V divočine sú pre farmárov ovocia veľkými škodcami a preto ich často zabíjajú a ich počty sa znižujú. V skutočnosti majú ako domáci maznáčikovia veľmi milú a spoločenskú povahu.
Chov:
Tieto papagáje spravujeme vždy v jednom páre. Chov papagája kapského je náročnejší, kvôli ich potrebám na lietanie. Voliéra by mala byť 4m dlhá 3 m široká a 2,5 m vysoká. Platí pravidlo ,,Čím väčšia, tým lepšia'' a v tom prípade sa skvôr adaptujú v novom prostredí a rýchlejšie zahniezdia.
Odchov: Pre odchov sa odporúčajú kmeňové búdky s rozmermi
cca 25x25cm s výškou 50cm. Radi si svoju búdku upravujú sami a preto im treba poskytnúť z tvrdého dreva. Znáška tvorí 2 až 5 vajec z ktorých sa mláďatá liahnu po 28 alebo 30 dňoch. Mláďatá vyletia z búdky asi po 10 týždňoc a potom ich ešte rodičia asi týždeň dokŕmuju, kým sa neosamostatnia.
Jedálniček:
Obľubuje ovocie a zeleninu, arašidy a iné orechy, kukuricu v mliečnej zrelosti, zmes zrnín pre veľké papagáje, proso aj senegalské, zelené krmivo, hrozno, bobule jarabiny, vaječnú zmes, ktorá je nutná hlavne pre hniezdiace páry a osamostatňujúce sa mláďatá.  Je nutné predchádzať pretučneniu papagája pestrým zastúpením krmiva a jeho správným dávkovaním.

      Papagáj senegálsky (senegalec)
Latinský názov: Poicephalus senegalus
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: Papagájovité
Výskyt: Senegal,Guinea,Pobrežie slonoviny, ambia, Nigeria,Kamerun
Veľkosť: 23 cm
Počet vajec: 2-4 ks
Inkubačná doba: 27 dní
Doba osamostatnenia: 10 týždňov
Vek: 20-25 rokov
Veľkosť krúžku: 7,0-7,5 mm
Status: CITES B
 





















Všeobecne: Napriek menšiemu vzrastu má povahové schopnosti a črty veľkých papagájov. Hlasový prejav má výrazný , pri vyrušení chrapľavý. Hlučný vie byť najmä pri nedostatku pozornosti, alebo v hniezdnom období v páre. Ako mláďa prilne k človeku a stáva sa oddaným, často až príliž závislým, preto je vhodné dať k nemu aj "vtáčieho" partnera rovnakého, alebo aj iného druhu.Má dobre vyvinutú schopnosť opakovať zvuky a reč. Žijúci v páre a v chove je vysoko teritoriálny a chráni si svoje územie klietky, či voliéry. Pre pohyb potrebuje viac šplhať, preto je preň vhodný taký priestor, ktorý umožňuje okrem lietania aj loziť po konároch, či lanách, preto mu obyčajné bidlo nestačí. Do priestranných klietok a voliér je vhodné umiestniť nízky krovitý porast, alebo konáre ovocných stromov v hustejšom rozložení.
V prírode: Obýva savanové porasty, alebo v skupinkách vyhľadáva otvorenú lesnatú krajinu v blízkosti plantáži burských orieškov, kukuričných a prosných polí, kde je považovaný za škodcu a vyberaný z hniezd na ochočenie mladých vtákov.
Pohlavie: Nakoľko sa vyskytuje mierna odlišnosť zafarbenia vtákov aj podľa výskytu, zárukou pohlavia je test DNA.
Dospieva približne po 3 roku života.
Odchov:   Búdku je najlepšie zhotoviť z tvrdého dreva, pretože radi ničia drevo a okusujú ho. Za najvhodnejšiu sa považuje kmeňová búdka o výške 60cm a viac, kde vletový otvor si vtáci upravujú aj sami. Znášku tvoria 3-4 vajcia, s inkubáciou 28 dní. Mláďatá vyletujú asi po 10 týždňoch a samostatnými sa stávajú orientačne po ďalších 2 - 3 týždňoch.
Jedálniček: Papagáj senegalský obľubuje ovocie a zeleninu, arašidy a iné orechy, kukuricu, hlavne v mliečnej zrelosti, zmes zrnín pre veľké papagáje, proso aj senegalské, zelené krmivo, hrozno, bobule jarabiny, piškoty s kapkou medu, vaječnú zmes, ktorá je nutná hlavne pre hniezdiace páry a osamostatňujúce sa mláďatá /vhodná je aj vlhká vaječná zmes s medom, sučenými ráčikmi, hrozienkami atď zn. ORLUX/ . Doplnok k potrave, a to hlavne v hniezdnom období, je aj zriedka podané varené mäso v malej dávke bez
soli a príchutí, tvaroh - raz za 10 dní, alebo tvrdý syr. Je nutné predchádzať pretučneniu papagája pestrým zastúpením krmiva a jeho správným dávkovaním.
Autor: www.exotickevtactvo.sk 
 
                  Papagáj konžský
Latinský názov: Poicephalus gulielmi
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: Papagájovité
Výskyt: Rieka Kongo, JV Nigéria, S Angola
Veľkosť: 28 cm
Počet vajec: 3-4 ks
Inkubačná doba: 28 dní
Doba osamostatnenia: 10-11 týždňov
Vek: 30 rokov
Veľkosť krúžku: 8,0-9,0 mm
Status: CITES B
   



















Všeobecne: Samec je sýto zelený; čelo, temeno, ramená krídel a peria na nohách červenooranžové až červené. Rozsah sfarbenie čela je silne variabilné a niektorým jedincom takmer úplne chýba. Samička je sfarbená rovnako ako samec, spravidla má drobnejšie hlavu a menší zobák.  Významným rozlišovacím znakom pohlavia je sfarbenie očí adultních jedincov. Očná dúhovka samcov je světlejšia (červeno-až žltohnedá) ako u samíc, ktoré ju majú tmavo hnedú. V dnešnej dobe dosahuje tento stredne veľký papagáj rovnaké popularity ako napríklad papagáj Senegalský alebo papagáj šedý-Žako.
Chov: Vtáky pohlavne dospievajú vo dvoch až troch rokoch, celkom veľkým problémom je zostavenie harmonizujúceho páru, vtáky si na seba a na okolité prostredie musia najprv zvyknúť, čo trvá niekedy aj niekoľko rokov. Ak sa usilujeme o odchov umiestnime pár do samostatného výletu. Voliéry musia byť celokovové so silným pletivom (minimálna sila drôtu 1,8 mm).
Odchov: Hniezde búdky pre papagája konžského by mali byť zo silného dubového dreva a najlepšie im vyhovuje kmeňová búdka. Minimálne rozmery: šírka 30 cm  a výška od 60cm do dvoch metrov, záleží na zvážení chovateľa. Po párení kladie samička 2-4 vajcia, na ktorých sedí 28 dní, mláďatá opúšťajú hniezdo vo veku okolo 11 týždňov. Ručne odchované vedia byť veľmi dobrým domácim miláčikom a vedia sa naučiť napodobňovať aj ľudskú reč.
Jedálniček: Základom kŕmenia je zmes pre stredné a veľké papagáje obohatená o rôzne multivitamínové prípravky. Nesmie chýbať ani ovocie, zelenina, okus (veľmi dôležitý pre dobrú kondíciu vtákov pod kôrou vrbových vetvičiek je veľa trieslovín a vitamínov, ktoré pôsobia pozitívne na zažívací trakt vtáka) a grit alebo piesok na trávenie, samozrejmosťou je sépiovej kosti a každodenné čistá voda.

            Papagáj žltotemenný
Latinský názov: Poicephalus meyeri
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: Papagájovité
Výskyt: J Sudán, Z Etiópia, J Zambia
Veľkosť: 21 cm
Počet vajec: 2-4 ks
Inkubačná doba: 26 dní
Doba osamostatnenia: 9 týždňov
Vek: 25 rokov
Veľkosť krúžku: 6.5-7.0 mm
Status: CITES B
 
 



















Všeobecne:
Papagáj žltotemenný upúta snáď každého chovateľa svojím osobitným zafarbením. Hlava, chrbát a vrchné brucho je šedohnedá. Na temene majú skoro všetci žltý prúžok. Peria pod chvostom a brucho majú zelenomodré. Kostrč jasne modrá naopak ramená krídiel a stehná sú žlté. Krídla a chvost sú tmavo hnedé. Očné okružia a zobák sú čierne. Dúhovka oranžovo červená. Nohy tmavosivé. Má celkom šesť zemepisných rás farebne sa od seba odlišujúce.
Chov:  Tento papagáj má na chov rovnaké nároky ako papagáj Senegalský. Na chov v byte môžeme použiť klietku 50x 30x 40 cm (d, š, v). Táto klietka je však iba pre jedného krotkého jedinca a preto by malo byť papagáje aspoň raz denne dopriaty preletieť po miestnosti. Pár týchto papagájov umiestnite najlepšie do kovovej voliéry s možnosťou vnútorného úkrytu. Voliéra by mala mať minimálne rozmery cca 2x1x2 m (dxšxv), samozrejme platí pravidlo čím väčšia tým lepšia pre papagáje.
Odchov: Búdku pre papagáje umiestnite najlepšie do tmavého a stinného rohu voliéry, pretože všetky papagáje z tohto rodu neradi hniezdia v otvorených a presvetlených voliérach.
Rozmery búdky by mali byť minimálne na šírku 30 cm  a výšku od 60cm do dvoch metrov. Samička znáša 2-4 vajíčka, na ktorých sedí a zahrieva ich 26 dní. Mláďatá opúšťajú búdku vo veku 9 týždňov a potom ich ešte asi týždeň dokŕmuje samec.
Jedálniček: Tomuto papagájovi ponúknite zmes zrnín pre veľké papagáje, denne by mali dostávať hojnosť ovocia a zeleniny. Vhodný doplnok ich stravy sú  granule pre papagájov. Pochúťkami sú napríklad piškóty, kúsok tvrdého syra, alebo varené hydinové mäso. Pred hniezdením podávajte dostatok vaječnej miešanice a zeleného kŕmenia.

                                                Papagáj červenobruchý
Latinský názov: Poicephalus rufiventris
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: Papagájovité
Výskyt: J a SV Tanzánia, Somálsko, V Kena
Veľkosť: 23-25 cm
Počet vajec: 3-4 ks
Inkubačná doba: 26 dní
Doba osamostatnenia: 9-10 týždňov
Vek: 25-30  rokov
Veľkosť krúžku: 7,0 mm
Status: CITES B
 
 


















Všeobecne: Samec má hlavu, hrdlo, krk šedohnedá s nádychom do růžova. Hrdlo, brucho a spodné krovky chvostové sú zelené. Krídlo je šedozelené, brada, líca, temeno a predná časť krku viac ružové. Horná a dolná prsia sú žiarivo oranžovočervená. Pohlavie sa najlepšie pozná, keď je v hniezde viac mláďat. Po pol roku sa začne mladým samiciam meniť oranžové perie za zelené. Papoušek červenobruchý sa môže stať veľmi přítulným a hravým domácim miláčikom, vzhľadom na pokles stavov v chovateľských zariadení by som však skôr odporučil zostaviť pary a odchovávat. Všeobecne má tento druh podobné vlastnosti ako ostatní zástupcovia rodu Poicephalus, najmä má sklony fixovať sa na jedného človeka a ostatné sestry, najčastejšie členmi rodiny, odmietať.
Chov:  Najlepšie im vyhovujú vonkajšie výletové voliéry o veľkosti 2x1,5x2 m (DxŠxV) a vnútorné zariadenia o veľkosti aspoň 1,5x1,5x2 m (DxŠxV). Samozrejme platí čím väčša voliéra, o to lepšie pre papagáje. Teplota by nemala klesnúť pod  5 °C. Pre chov v byte by mala byť klietka dosť priestranná na to, aby si papagáj mohol pretiahnuť krídla a samozrejme nesmie chíbať každodenný prelet po izbe.
Odchov:  Pri zostavovaní páru je najlepšie použiť metódu prirodzeného výberu, a to vypustiť niekoľko kusov do väčšej voliéry a pozorovať, ktoré vtáky harmonujú a idú do páru. Po spárovaní treba oddeliť jednotlivé páry do osobytných voliér. Ponúkame búdku o veľkosti cca 20 x 20 cm základňa a 50 cm výška s vletovým otvorom o priemere 7-8 cm. Na dno použijeme hrubšie hobľovačky. Samička znáša 3-4 vajcia, inkubačná doba trvá 26 dní. O mláďatá sa stará spravidla samička, ktorá je kŕmené samcom. Ideálny vek na krúžkovania je okolo 18. dňa života. Mláďatá môžeme odstaviť vo veku 75 dní. Pri optimálnej kondícii vtákov sa môžeme dočkať aj 2 znášky v roku.
Jedálniček: Doporučujú sa krmivá od Deli Nature, popr. Versele Laga. Vtáky milujú figy, Vo voliérach nesmie chýbať piesok na trávenie a sépiové kosti pre možnosť obrúsení zobáka a doplnenie vápnika. Vitamíny je dobré vtákom dodávať predovšetkým prírodnou formou - ovocie a zelenina. Vitamíny radu B môžeme poskytnúť rozpustením tablety pangaminu vo vode. Zvyšok zhromaždia multivitamínovými prípravkami. V čase hniezdenia podávame vaječnú miešanicu a múčne červy.




TOPlist