Založiť webovú stránku alebo eShop
aktualizované: 24.07.2016 11:55:51 

CHOVÁME PAPAGÁJE

Kakadu
                    Kakaduovia...
                               

Všeobecne: Kakadu - veľký vták, ktorého mnohí z nás poznajú zo zábavných videí. Rozpráva, tancuje, komunikuje...Skúsenejší však vedia, že kakadu nie je papagáj do bytu pre zaneprázdnených ľudí. Kúpu kakadu je preto potrebné z každej strany prehodnotiť. Tento papagáj je veľmi náročný na čas a starostlivosť, preto by ho mali mať vo veľkých voliérach len skúsení chovatelia, ktorí už vedia, čo taký väčší vták obnáša. Nie je vhodný pre alergikov, pretože jeho perie obsahuje veľa prachu. Ako miláčik sa zvykne upnúť na jedného človeka a je veľmi žiarlivý. Treba mu venovať veľa času a nemal by mať pocit samoty. Kakadu by potom nemusel skončiť dobre, keďže samotu znáša psychicky dosť deprimujúco. Je veľmi hlučný a nerobí mu problém vrieskať ani v noci. Prejavuje sa najmä na úsvite a podvečer. Keď sú mu však poskytnuté dobré podmienky, je to nesmierne milý , živý papagáj.
Chov a odchov:Okrem spomínanej veľkej voliéry kakadu potrebuje neustále drevo, ktoré môže ohrýzať a množstvo hračiek. V prípade vonkajšej voliéry by mal byť spodok vybetónovaný. Silný zobák vie inteligentne používať a ľahko by sa mohol podhrabať von. V čase párenia môže byť veľmi agresívny. Samička znesie zvyčajne 2-3 vajíčka na ktorých sedia obaja(záleží od druhu) 25-30 dní( výnimka je Kakadu palmový - jeho odchov je veľmi náročný, samica znesie vždy len jedno vajce, na ktorom sedí 30-35 dní ). Zahniezdia v kmeňovej búdke.
Pohlavie:Rozlíšiť pohlavie je veľmi obtiažne a takmer nemožné, 100% sú len testy DNA .
Život v prírode:Vo voľnej prírode obýva prevažne Austráliu a Indonéziu. Žije v dažďových lesoch, vnútrozemských horách, pozdĺž vodných tokov...Zdržiava sa zvyčajne vo väčších kŕdľoch, v čase odchovu mláďat v páre.
Môže sa dožiť až 80 rokov. Je to ohrozený druh a podlieha CITES.

Potrava:Je to papagáj , ktorý sa živí prevažne semenami, no jeho kŕmenie je dosť obtiažne . Na každú novú potravu hľadí nedôverčivo a potrebuje veľa našej trpezlivosti. Napriek tomu je nutné podávať mnoho čerstvého kŕmenia.
 
                  Popis druhov:
                                                                        Rodu cacatua

Kakadu inka
Latinský názov: Cacatua  leadbeateri
Výskyt: JV Austrália, SZ Viktória, JV Queensland
Veľkosť: 35 cm
Počet vajec: 2-4 ks
Inkubačná doba: 25 dní
Doba osamostatnenia: 8 týždňov
Vek: 40-60 rokov
Veľkosť krúžku: 10,0-11,0 mm
Status: CITES B

 


















Tieto ušľachtilé papagáje si čoraz viac získavajú popularitu u chovateľov a v domácnosti. Ručne dokŕmené jedince majú veľký zmysle pre humor a nadanie na tancovanie a aj rozprávanie. Nie sú veľmi hlučné, vydávajú iba také krátke škriekajúce šteboty. Sú inteligentné, aktívne, radi sa hrajú, šplhajú, hojdajú sa a skúmajú. Počet kusov nieje nízky (50 000) a preto sa môže ručne odchovávať viac kusov. Nedovolte im, aby sa nudili, mohlo by to mať na nich negatívne dopady.


Kakadu žltolíci
Latinský názov: cacatua sulphurea
Výskyt: Indonézske ostrovy Celebes, Honk Kong a Singapúr
Veľkosť: 33 cm
Počet vajec: 2 niekedy 3 ks
Inkubačná doba: 28 dní
Doba osamostatnenia: 10-12 týždňov
Vek: 40-60 rokov
Veľkosť krúžku: 9,0-10,0 mm
Status: CITES A-Kriticky ohrozený druh




















Tomuto nádhernému papagájovi sa niekedy hovorí ,,metalový kakadu´´ pre jeho tanečné kreácie s chocholom a všeobecne. Je obľúbený pre svoju inteligentnú a živú povahu. Potrebuje spoločnosť človeka, pokiaľ ju nemá, kričí. Chov nieje náročný, ale odchov mláďat už áno. Potrebuje veľké voliéry pre pohyb a lietanie. Rád sa hrá, okusuje konáre a vyvádza...je dosť aktívny. Do voliéry mu treba zabezpečiť aj nejaké hračky a hlavne hrubé konáre.

Kakadu žltočečelatý
Latinský názov: Cacatua galerita
Výskyt: V a JV Austrália, S Queensland, Nový Zéland
Veľkosť: 50 cm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubačná doba: 26 dní
Doba osamostatnenia: 11 týždňov
Vek: 65 rokov
Veľkosť krúžku: 10,0-12,0 mm
Status: CITES B

 
















Pohlavie sa môže odlišovať farbou dúhovky, samce majú  čiernu a samice viac do červenohnedej farby. Sú prirodzene zvedavé a tiež veľmi inteligentné inteligentné
tvori. Sú náchylné na choroby a chlad. Preto im treba zabezpečiť voliéru tak, aby mali zaobstarané závetrie. Majú silné zobáky a veľmi radi okusujú drevo...odporúča sa voliéru postaviť s oceľovej konštrukcie a dno zaliať betónom. Taktiež radi lietajú a šplhajú. Vydávajú chrapčavý zvuk, ktorý môže byť aj nepríjemný.


Kakadu okuliarový
Latinský názov: Cacatua ophthalmica
Výskyt: V papua-Novej Guinei, nájdené  v Novej Británii
Veľkosť: 50 cm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubačná doba: 28 dní
Doba osamostatnenia: 12 týždňov
Vek: 40-50 rokov
Veľkosť krúžku: 11,0-12,0 mm
Status: CITES B























Pohlavie sa niekedy dá rozlíšiť. Samec má dúhovku silno hnedej a samica tmavočervenej farby(vľavo na obrázku). Tvoria pári na celý život. Do roku 2008 bol evidovaný pod CITES A, ale zistilo sa, že počet stúpol a na chov je už potrebný CITES B. Voliéru je lepšie postaviť s oceľovej konštrukcie, ale bydlá môžu byť aj drevené...je potrebné vymieňať raz do roka. Radi lietajú, skúmajú, hrajú sa a šplhajú. Ako domáci maznáčik potrebuje veľa lásky, venovania sa mu a hračiek. Zvykne sa zameriavať na jednu osobu aj na celý život.

Kakadu molucký
Latinský názov: Cacatua moluccensis   
Výskyt: J Moluccas, Indonézia
Veľkosť: 40-50 cm
Počet vajec: 2 ks
Inkubačná doba: 28 dní
Doba osamostatnenia: 15 týždňov
Vek: 40-60 rokov
Veľkosť krúžku: 13,0-14,0 mm
Status: CITES A-Kriticky ohrozený druh

 


















Tento krásny kakadu je veľmi náročný na chov. Odchov mláďat trvá až 15 týždňov  v búdke, mimo búdky  ešte asi 2 týždne dokrmujú   rodičia. Tvoria pári na celý život. Ručne odchovať jedince je ťažké a náročné na čas. Samce sú veľmi agresívne dokonca aj na odchované mláďatá. Je veľmi hlučný a hlavne keď sa cíti osamelo, vie veľmi hlasno kričať aj niekoľko minút. Vydáva chrapčavý zvuk a štebotavo kričí. Je veľmi aktívny, rád sa zabáva, kúpe sa, lieta, hrá sa, skúma a ohlodáva. Vie sa naučiť niekoľko slov, ale aj to pri dostatočnom venovaní a námahe.  Tiež sa zameriava na jednu osobu v domácnosti.                                                                                                                                           

Kakadu biely
 
Latinský názov: Cacatua alba
Výskyt:  Indonézia, J Ázia
Veľkosť: 46 cm
Počet vajec: 2 ks
Inkubačná doba: 28 dní
Doba osamostatnenia: 13-15 týždňov
Vek: 40-60 rokov
Veľkosť krúžku: 12,0 mm
Status: CITES B

 











 





Patrí medzi najpopulárnejšie kakadu papagáje. Obľubu si získal vďaka svojej láskavej a milej povahy. Ako domáci maznáčik sa nehodí pre malé deti, kvôli svojej dlhovekosti. Vyžaduje veľa pozornosti a starostlivosti. Vie byť hlučný, najviac sa prejavuje za úsvitu a pri zotmení. Je veľmi aktívny, bystrí, chytrí a vedia sa naučiť veľa rôznych kúskov aj niektoré slová. Má rád priestranné voliéry pre jeho aktívnosť rád okusuje a preto je lepšie voliéru zostaviť zo železnej konštrukcie.

Kakadu filipínsky
Latinský názov: Cacatua heamaturopygia
Výskyt: Filipíny, Tawitawi, Mindanao a masbate
Veľkosť: 31 cm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubačná doba: 28 dní
Doba osamostatnenia: 11 týždňov
Vek: do 50 rokov
Veľkosť krúžku: 9,5-10,0 mm
Status: CITES A- Kriticky ohrozený druh


 











 

 

 








Kakadu filipínsky je tak krásny papagáj, s dokonalým smotanovo bielim perím, ale aj preto je ohrozený. V chove sa vyskytuje bežne v iných krajinách. Chov je stredne náročný, vyžaduje si veľké voliéry. Má rád kúpanie, často sa kúpe na daždi, má tiež rád hračky, okúsavanie, žuvanie a lietanie. Niekedy vie narobiť riadny neporiadok. Ručne dokŕmené sú skvelými maznáčikmi a výbornými partnermi.Často sa hlasno prejavuje, hlavne v sezónnom období a keď mu nevenujeme pozornosť.


Kakadu goffinov

Latinský názov: Cacatua goffini
Výskyt: Ostrov Tinibar a Indonézia
Veľkosť: 32 cm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubačná doba: 28 dní
Doba osamostatnenia: 11 týždňov
Vek: do 40 rokov
Veľkosť krúžku: 9,5-10,0 mm
Status: CITES A-Kriticky ohrozený druh

 


















Sú to pravdepodobne najlepšie kakadu pre ľudí a životný štýl, ale len v prípade, že boli po odstavení ručne odchované. Sú veľmi aktívne a preto potrebujú priestranné voliéry s množstvom hračiek, konármy na ohrýzanie a laná. Keď sa mu neposkytnú, tak môže dojsť k vytrhávaniu peria. Sú dosť hlučné, hlavne keď sú osamelý a majú málo pozornosti. Na chov nie sú náročný, ale v období hniezdenia potrebujú hlavne kľud a pocit bezpečia.


Kakadu naholíci
Latinský názov: Cacatua sanguinea
Výskyt: S Austrália
Veľkosť: 38 cm
Počet vajec: 2 ks
Inkubačná doba: 26 dní
Doba osamostatnenia: 6-8 týždňov
Vek: 50- 80 rokov
Veľkosť krúžku: 10,0-12,0 mm
Status: CITES B













 

 







Tento druh má dosť živú povahu. Je hravý, aktívny, inteligentný a je výborným spoločníkom v domácnosti. Ich menšia veľkosť a tichý hlas sú výhodami, ako pri väčších a hlučnejších Kakaduov. Na chov sa odporúčajú väčšie a širšie voliéry pre ich obľubu lietania...Nie sú radi keď sú zavretí v malých klietkach či voliérach. Odchov mláďat nie je náročný, ale mláďatá zvyknú vydávať nepríjemný chrapčavý zvuk pre potravu. Ručne odchovať mladé trvá asi do 10 týždňa a odporúča sa ich odobrať od rodičov , keď im začnú vyrastať malé štetinové pierka.



Kakadu šalamúnsky                       

Latinský názov: Cacatua ducorpsii
Výskyt: Šalamúnové ostrovy, V Papua
Veľkosť: 31 cm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubačná doba: 26-28 dní
Doba osamostatnenia: 9 týždňov
Vek: do 40 rokov
Veľkosť krúžku: 9,0-10,0 mm
Status: CITES B
 



















Tieto kakadu sú milej a hlavne kľudnej povahy...neútočia na iné vlastné druhy ale môžu zaútočiť na vlastného rovesníka v malej voliére alebo klietke. Preto sa odporúča im postaviť voliéru väčších rozmerov. Vo voliérach s nadmernými rozmermi sa môžu chovať aj po viacerých kusoch...vo voľnej prírode jeden kŕdeľ môže obsahovať aj niekoľko tisíc kusov. Ručne odchovaný je výborným partnerom, ale vyžaduje si veľa pozornosti a hračiek. Nieje rád zavretý v klietke. Treba im poskytnúť konáre na ohrýzanie, inak môžu poškodiť nábytok.

Kakadu tenkozobý
Latinský názov: Cacatua tenuirostris
Výskyt: SV Austrália, Tasmánia
Veľkosť: 37 cm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubačná doba: 24-25 dní
Doba osamostatnenia: 8 týždňov
Vek: do 50 rokov
Veľkosť krúžku: 11,0-13,0 mm
Status: CITES B

 


















Je známi svojím zobákom, ktorý  je dosť  tenký, ale u neho je to prirodzené. Na chov treba veľké voliéry, kvôli obľube lietania. Ručne odchované jedince sú prítulné a milé...ale vedia byť niekedy dosť hlučné. Treba im poskytnúť množstvo lán a hračiek a hlavne rôznych vecí, konárikov na okusovanie.

                                          Rodu Callocephalon
Kakadu prilbový
Latinský názov: Callocephalon fimbriatum
Výskyt: J Viktória, Nájdené v JV a V Austrálii
Veľkosť: 33-35 cm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubačná doba: 28-30 dní
Doba osamostatnenia: 8 týždňov
Vek: do 60 rokov
Veľkosť krúžku: 11,0 mm
Status: CITES B

 



















Tento nádherný kakadu je výnimočný svojim chocholčekom na hlave a ľahko rozpoznateľným pohlavím...Samička má sivú hlavu a je tichšia a samce majú hlavu sfarbenú do červena a pritom sú dosť hlučný...vydávajú nepríjemný chrapčavý zvuk. Chov je náročný, pretože samica si zvykne vyhlbovať dieri do kmeňov sama. Ale zatiaľ sa to v chove nedokázalo a samičkom úplne postačia už vyhĺbené dutiny. Radi okusujú drevo, preto je lepšie zostaviť voliéru zo železnej konštrukcie. O ručne odchovaných jedincoch je veľmi málo poznatkov.

                                      Rodu Eolophus
Kakadu ružový
Latinský názov: Eolophus  roseicapillus
Výskyt: Z Austrália, V Tasmánia
Veľkosť: 35 cm
Počet vajec:
 
3-4 niekedy aj 6 ks
Inkubačná doba: 22-23 dní
 
Doba osamostatnenia: 7-8 týždňov
Vek: 40 a viac rokov
Veľkosť krúžku: 10,0 mm
Status: CITES B


 




 

 

 












Papagáje ružové sú silne sociálne. Chov nieje obtiažny a vyhovujú im aj menšie voliéry, ale musí byť dobre zabezpečená, ako hračkami, konármi a rôznymi hojdačkami. Samci aj samičky sú dobrými imitátormi zvukov. Jednotlivo chované jedince si dokážu vytvoriť silný vzťah so svojim vlastníkom a môžu sa stať rodinným miláčikom podobne ako aj iné druhy papagájov, či bežnejšie chovaných domácich zvierat ako sú psy mačky a iné. Vyžadujú si ale väčšiu pozornosť a tak ako všetky papagáje kakaduovitých dokážu by poriadne hlučné.
                                                  Mutácia

   

                                      Rodu Probosciger
Kakadu palmový
Latinský názov: Probosciger aterrimus
Výskyt: Nová Guinea, Austrália
Veľkosť: 51-64 cm
Počet vajec: 1 ks
Inkubačná doba: 30-35 dní
Doba osamostatnenia: 8 týždňov, potom dokrmujú
Vek: do 60 rokov
Veľkosť krúžku: 16,0 mm
Status: CITES A-Kriticky ohrozený druh

 



















Chov týchto Kakaduov je veľmi náročný. Samička znáša vždy iba jedno vajce. Odchov sa praktizuje ťažko, lebo nie sme schopný páru dodávať správne krmivo pre mláďatá. V Európe je len málo kusov a odchov sa podaril iba málo ktorému páru. Na Slovensku sa tento druh vôbec nevyskytuje a je problematické ich niekde zohnať. Chochol tohto kakadu je vytvorený z dlhých úzkych, dozadu zahnutých pierok. U tohto druhu papgája nie je výrazný pohlavný dimorfizmus. Mladé vtáky sú mierne farebne odlišné od dospelých.


                                Rodu Calyptorhynchus
Kakadu čierny
Latinský názov: Calyptorhynchus funereus
Výskyt: Autrália, V Viktória
Veľkosť: 67 cm
Počet vajec: 1-2 ks
Inkubačná doba: 29 dní
Doba osamostatnenia: 12-13 týždňov
Vek: do 60 rokov
Veľkosť krúžku: 14,0 mm
Status: CITES B

 




















Kakadu havraní
Latinský názov: Calyptorhynchus magnificus
Výskyt: SV Austrália, JV Qeensland
Veľkosť: 60 cm
Počet vajec: 1-2 ks
Inkubačná doba: 28 dní
Doba osamostatnenia: 11-13 týždňov
Vek: 50-60, niekde sa uvádza až do 100 rokov
Veľkosť krúžku: 14,0 mm
Status: CITES B


 














 

 



 



Kakadu hnedohlavý

Latinský názov: Calyptorhynchus lathami
Výskyt: V Austrália a Viktória, JZ Qeensland
Veľkosť: 48 cm
Počet vajec: 1 ks
Inkubačná doba: 28-29 dní
Doba osamostatnenia: 9 týždňov
Vek: 30-40 rokov
Veľkosť krúžku: 11,0 mm
Status: CITES B

 























Kakadu bielolíci
Latinský názov: Calyptorhynchus latirostris
Výskyt: JV Austrália
Veľkosť: 56 cm
Počet vajec: 1-2 ks
Inkubačná doba: 29 dní
Doba osamostatnenia: 11 týždňov
Vek: do 50 rokov
Veľkosť krúžku: 12,0 mm
Status: CITES B

 





















TOPlist