Založiť webovú stránku alebo eShop
aktualizované: 24.07.2016 11:55:51 

CHOVÁME PAPAGÁJE

Ostatné
                        Ostatné... 
                                                                     
Aymara   
Tieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: Papagájovité
Druh: Aymara pruhovaná  
Veľkosť: 16 až 17 cm
Vek: 10 a viac rokov
Veľkosť krúžku: 4,5 mm
Počet vajec: 3 až 6 vajec
Inkubačná doba: 21 až 23 dní, 2-3x ročne
Dĺžka odchovu mláďat: 35 dní
   




 













Aymara pruhovaná je spoločenský a znášanlivý vták, ktorý nevyvoláva problémy dokonca ani v prítomnosti menších exotických vtákov. Tiež medzi sebou sú aymari v podstate znášanliví, a pokiaľ majú dostatok priestoru, nebýva problémom chovať viacej párov pohromade. Aako základ dávame tímto vtákom zmes semien pre malé papagáje a doplňujeme ju malými kúskami ovocia a občas im tiež dáme vaječnú zmes. Aymaru pruhovanú môžeme nechať zahniezdiť vo voliére aj v klietke. Ideálna je pre nich búdka s rozmermi dna 20 x 20 centimetrov a s výškou 30 cm. Vletoví otvor by mal mať priemer 6,5 centimetru. Na dno búdky dáme trochu navlhčenej rašeliny a piliny.

                                            Pohlavie
Dospelý samec

 U týchto papagájov sa nedá ľahko rozlišovať pohlavie. Pre skúsených
chovateľov je to jednoduché a preto sa opdporúča kupovať aymarky
od nich. U zelenej a modrej aymari je to jednoduchšie ako s ostatnými
druhmi. Dospelé samce majú výraznejšiu farbu peria na krídlach.
Perie je zhora na konci tmavé (čierne), pričom sa ťahá pozdĺž k telu.





 
Dospelá samička                                                            

Samičky nemajú výraznejšiu farbu ako samce.
Chvostové perá sú zelenej farby a nie čiernej
ako majú samce. 






             
                                          Druhy aymar

Aymara pruhovaná
Bolborhynchus lineola 

Dosahuje veľkosť 16 cm, vyskytuje sa v Strednej Amerike. Chov
tohoto druhu je nenáročný, môže sa chovať vo voliérach ale aj v priestrannej klietke, niekedy im postači aj klietka pre andulky.
Tento druh má viacero mutácií-Mutácia modrej, Lutino, kremino, kobaltová, škoricová, šedá, olivová a mnoho iných. Pre chov tohoto druhu nieje potrebný CITES.





Aymara citrónová

Bolborhynchus aurifrons

Je to veľmi milí a chovateľsky zaujímavý papagáj. Nie sú veľmi
bláznivý
ale sú veľmi tichý. Dosahuje veľkosť 18 cm, pričom je
vzácno chovaná a rozmnožovaná. Vyskytuje sa v strednom
a južnom Peru, stredozápadnej Bolívii a v strednej Chile. Tento
druh si zvikne nosiť do búdky menšie
konáriky na upevneniehniezda. 









Aymara šedoprsá
Bolborhynchus aymara

Tento druh je spoločenský. Rozmnožovanie je nepočetné a na Slovensku sa vyskytuje iba vzácne. Dosahuje
veľkosť až 20 cm, čo ju robí najväčšou s aymar. Vyskytuje sa
 v severozápadnej Argentíne. Pre chov sa nevzťahuje povinná
registrácia CITES.  


 




                                                                                Mutácie
       
              



                              Eklektus
Latinský názov: Eclectus roratus
Výskyt: Austrália,Nová Guinea, V Indonézia
Veľkosť: 35 cm
Počet vajec: 2 ks
Inkubačná doba: 28-30 dní
Doba osamostatnenia: 11 týždňov
Vek: do 50 rokov
Veľkosť krúžku: 9,5-10,0 mm
Status: CITES B
 





















Všeobecne:
Tento austrálsky papagáj, je svojim vzľadom príkladom úplnej odlišnosti sfarbenia samcov a samíc jedného druhu...V minulosti boli pohlavia eklektusa považované za dva samostatné druhy a takto aj dovážané zo svojej pôvodnej domoviny, v ktorej sa vyskytuje viac foriem eklektov - podľa územia. Sú to vtáky menej zarastených saván, nížin a lesov. Obýva Novú Guineu, severnú Austráliu, severný Queensland, ostrovy Moluky, Aru, Šalamúnove ostrovy a menšie ostrovy.
Chov: Je vhodný pre skúseného chovateľa na chov v páre, alebo aj jednotlivo. K páru nie je vhodné umiestňovať iné vtáky. Eklektus je inteligentný papagáj, viac samotársky než spoločenský, viac lozivý než lietavý. Je preň vhodná vonkajšia, či bytová voliéra, s konármi z tvrdého dreva, pretože mäkkšie dreviny svojím mohutným zobákom ľahko zničí. Hlučnosť eklektusov je u každého jedinca rôzna. Pre tieto papagáje je zvlhčovanie peria dennou nevyhnutnosťou. Šklbanie peria, alebo jeho uštikávanie, býva dôsledkom nesprávnej pozornosti k periu eklekta, ako aj celkovo nesprávny postoj k jeho psychickému a fyzickému zdraviu. Je možné zvažovať aj možnú dedičnosť k týmto sklonom.
Pohlavie:Samec - perie prevažne zelené. Krídla sú v ohybe modré v odtieňoch, ako aj ručné letky. Mohutný zobák má hornú čelusť červenožltú a spodnú čiernu. Dúhovka je oranžová. Samica - perie prevažne červené v odtieňoch, na krídlach a chrbte až do hnedočervena. Hruď a brucho fialovomodré.  Dúhovka je bledá a modrofialový náznak okolo oka podľa formy. Zobák je celý čierny, nohy sivé. Pohlavne dorastá asi v 3 roku života.
Odchov: Vhodná je smreková kmeňová búdka o priemere 30 cm a výške 70 cm. Samica si búdku začne upravovať a niekedy v júni zniesie prvé vajíčka. Hniezdenie páru prebieha asi 3x do roka. Vonkajšia voliéra by mala mať rozmery   4x2x1m, kde im jarné mrazy neprekážajú.
Jedálniček: Eklektusy uprednostňujú krmivo máčané a klíčené, pred bežnými suchými zrninami, ako aj veľa zeleného krmiva, ovocie, zeleninu, piškoty a vaječnú zmes.
Domáci chov: Ich povahu chovateľ popisuje skôr ako samotársku a prítomnosť človeka pre ne nie je tak nutná, ako pre iné druhy papagájov. Sklon k imitovaniu zvukov je im prirodzená. V dobe mimo hniezdenia popisuje svoje páry ako kľudné, bez agresie. Nemajú sklon k napádaniu a hryzeniu chovateľa, na ktorého si rýchlo privyká.

Autor: www.exotickevtactvo.sk 
 Mutácie... 
       


       
Papagáj sivý (žako kongo)   
Latinský názov:
Psittacus erithacus
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáj
Čeľaď: Papagájovité
Výskyt: Kongo,Libéria, Uganda
Veľkosť: 32-40 cm
Počet vajec: 3-5 ks
Inkubačná doba: 26-30 dní
Doba osamostatnenia: 8-9 týždňov
Vek: 50-60 rokov
Veľkosť krúžku: 11,0 mm
Status: CITES B

 
















Všeobecne:
Tento africký papagáj je svojou inteligenciou a výnimočnosťou jedným z najobľúbenejších, avšak na jeho škodu sa veľakrát dostáva do rúk neskúseným. Je vhodný k ľuďom s chovateľskou skúsenosťou, alebo ľuďom citlivým a vnímavým, ako je on sám.V domovine , kde je často prenasledovaný odchytom a odstrelom, vytvára mnohopočetné kŕdle a pozorovaný je v troch formách. V guinejskom dažďovom pralese na západ od r
ieky Cavalla je rozšírená forma s červenohnedým chvostom a svetlejším koreňom zobáku - žako liberijský.
Popis: Žako kongo je veľkosti 35-40 cm. Perie je sivé v odtieňoch, s tmavšími letkami, ktorých dľžka prekrýva 8 -10 cm dlhý šarlátovo červený chvost. Tvár žaka je holá voskovo biela, zobák silný čierny. Nohy sú silné sivé. Samica sa od samca nelíši. Pohlavie určí test DNA. Mláďatá je možné spoznať podľa tmavších očí, ktoré sa vekom menia a u dospelého žaka je dúhovka žltá. Žako dospieva vo veku 3 roko
v a k prvému odchovu mláďat dochádza orientačne vo veku 5 rokov. Samica znáša 2-5 vajec do dutiny stromu a mláďatá sa liahnu po 30 dňoch. Osamostatňovanie a opúšťanie dutiny je zhruba po 2 mesiacoch, pričom su ďalej krmené rodičmi.
Žako v zajatí:Je známy potrebou šplhať a loziť, možnosť preletu je však jeho dennou potrebou. Veľká voliera, alebo v byte priestranná klietka, by mala byť vybavená konármi a lanam
i na šplhanie a ohryz, cementovým bidlom pre pohodlné sedenie,či brúsenie nechtov a zobáka. Aj keď žako značnú časť dňa prespí, je nutné, aby mal aj možnosť činnosti a zábavy, ktorú mu zariadenie ponúkne. V opačnom prípade, súčastne so zlým prístupom, si žako zvykne okusovať a vytrhávať perie. Žako by nemal byť sám. Jeho partnerom by mal byť  samec alebo samica rovnakého druhu, alebo iný papagáj, ktorého aspoň počuje, ale nemusí byť s nim súčastne v klietke. Nemal by byť držaný súčasne s austrálskými papagájmi. Ak, tak v oddelených miestnostiach. Je spoločníkom na celý život.
Schopnosti: Žako je inteligentný, so schopnosťou opakovať slová a vety, ktorých obsahu často aj rozumie. Je však potrebný správny prístup, ktorého zásadou je nenaliehať a neponáhľať sa , pretože žiaľ niekto si žaka zakúpi iba z tohto dôvodu , potom je sklamaný a odozva je opačná. Žako je schopný si slová pamätať, aj keď ich práve nereprodukuje. Spúšťačom "reči" je potom buď vhodná osoba s prístupom, ktorý je žakovi príjemný zjavom či farbou hlasu a spôsobmi, alebo dopárovanie.
Jedálniček:Žakom ponúknime širokú skladbu vhodného ovocia a zeleniny, zeleného krmiva, piškoty,ovsené vločky, vzácne čerstvý tvaroh s kvapkou medu, vare
nú nedochutenú ryžu atď. U žaka je nutné vyzdvihnúť a teda myslieť na celkové zdravie a silu nôh. S tým súvisí hladina vápniku. Tento je vhodné kontrolovať prípravkom CALCI LUX od ORLUXU rozpustným vo vode.
                                                                                                                                                    Autor:www.exotickevtactvo.sk  
                                              Mutácie...

 


                               Amazóniky
                                                              Rodu Pionites

Latinský názov: A.Č: Pionites melanocephala
A.B: Pionites leucogaster  
Trieda: Vtáky      
Rad: Papagáje
Čeľaď: Papagájovité
Výskyt: Južná Amerika
Veľkosť: 25 cm
Počet vajec: 2-4 ks
Inkubačná doba: 25 dní
Doba osamostatnenia: 10 týždňov
Vek: 25-40 rokov
Veľkosť krúžku: 9-9,5 mm
Status: CITES B





















Všeobecne:
Je jedným z najatraktívnejších druhov čo do vzhľadu, ako aj vlastností povahy. Sú  nádherné, hravé, nebojácne, zvedavé,ale pritom aj hrdé stvorenia. Svoj hrdý a nebojácny postoj zaujmú aj voči väčším vtákom a neváhajú ich napadnúť. U harmonizujúceho páru je úplne prirodzené ich hašterenie a šermovanie zobákmi voči sebe. Ich hlučnosť môže byť vysoká, aj keď nekričia celý deň. Popoľudňajšie hodiny zväčša prespia. Hodia sa aj na chov v byte, kde vo veľkej klietke, či voliére uvítajú spústu lán a hračiek, či konárov na šplhanie. Amazónci milujú kúpeľ, po ktorom sa sušia otieraním jeden o druhého, alebo o látku, pok
iaľ majú možnosť a sú krotké, o vlasy majiteľa. Funguje to aj naopak, keď vidia mokré vlasy majiteľa, neváhajú sa do nich zamotať a prijať ich vlhkosť.
Pohlavie: Pohlavie určí iba test DNA
. Pohlavne dospievajú v treťom roku života.
Výskyt: amazónika čiernotemenného: Guyana, Peru, Kolumbia, Venezuela, Surinam, Ekvádor, Brazília.
                      amazónika bielobruchého: Vo veľkej časti Brazílie a v Peru.
Odchov: Hniezdenie amazónikov je ideálne až v treťom roku ich veku, aj keď pár je ideálne zostaviť už z mladých vtákov. Nedospelé páry často svoju znášku vajec rozbíjajú. Minimálna veľkosť hniezdnej búdky je 25x25cm s výškou 45 - 50 cm a s 6-7 cm vletovým otvorom. Hniezdiaci pár sa môže stať v tomto období agresívnym voči chovateľovi a jeho vysoko teritoriálna povaha sa znásobí. Samica znáša vajíčka každý druhý deň, alebo v predĺženom intervale troch dní, na ktorých sedí sama a nie je vhodné jej ich odoberať. Inkubácia vajec môže kolísať v závislosti od vonkajšej teploty prostredia, spravidla je však 28 dní. Ideálnu znášku tvoria tri vajíčka, pri väčšom množstve je potrebné sa pripraviť na dokrmovanie tretieho a štvrtého mláďaťa.
Umelý odchov: 
Odchov amazónkov vo vnútornom prostredí je viazaný na nutnosť dostupu denného svetla. V opačnom prípade trpia nedostatkom vitamínu D, bez možnosti viazať vápnik. Denné svetlo je postačujúce, nieje nutné slnečné osvetlenie, ani jeho nahrádzanie iným umelým svetlom.
Osamostatnenie:Operené mláďatá opúšťajú búdku po 60 - 70 dňoch. Nie je nutné dokrmovať mláďatá ručne kôli požadovanej krotkosti, pretože rýchlo skrotnú aj odchované rodičmi. Mláďatá , je nutné odobrať pokiaľ ich rodičia napádajú, čo sa stáva už aj v prvých dňoch ich života, a hlavne pri väčšom počte mladých ako tri, z dôvodu, že amazónci zpravidla nie sú schopné odchovať viac ako tri mladé. Pre správnu socializáciu je vhodné dokrmovať mláďatá najmenej dve, samici však aspoň jedno ponecháme.
Jedálniček: V chovnej sezóne je nutné poskytnúť amazónikom veľké množstvo vlhkej potravy, bohatej na bielkoviny. Túto tvorí vaječná zmes s navlhčenými sušenými ráčikmi, rozmočené piškoty s kapkou
medu, zelené a naklíčené krmivo a ovocie. Bežne vtákom k dennému krmeniu podávame bohatú zmes zrnín a orechov, ovocie a zeleninu, kukuricu v mliečnej zrelosti, granátové jablká, zelený hrášok atď, veľmi obľubujú čili papričky.
Autor: www.exotickevtactvo.sk
                                                   Mutácie

                                                                Rodu Pionus
Amazónik modrohlavý
Latinský názov: Pionus menstruus
Výskyt: Venezuela, V Kolumbia a Ekvádor a Peru, Brazília
Veľkosť: 28 cm
Počet vajec: 3-4 ks
Inkubačná doba: 26 dní
Doba osamostatnenia: 10 týždňov
Vek: 30-45 rokov
Veľkosť krúžku: 9,0- 10,0 mm
Status: CITES B
 

 
 
 
 
 
 
 

Amazónik červenozobý
 Latinský názov: Pionus sordidus
Výskyt: SZ Venezuela, S Kolumbia, S Peru, Z Bolívia
Veľkosť:
28 cm
Počet vajec:
3 ks
Inkubačná doba:
26 dní
Doba osamostatnenia:
9-10 týždňov
Vek:
20-25 rokov
Veľkosť krúžku:
9,5-10,0 mm
Status:
CITES B
 

 
 
 
 
 
 

 
Amazónik šupinkový
Latinský názov: Pionus maximiliani
Výskyt: SV Brazília a Argentína, V Paraguaj, J Goias a Salta
Veľkosť: 29 cm
Počet vajec: 4-5 ks
Inkubačná doba: 26 dní
Doba osamostatnenia: 9-10 týždňov
Vek: do 30 rokov
Veľkosť krúžku:  9,5- 10,0 mm
Status: CITES B
 

 
 
 

 
 

 

Amazónik ružovohlavý
Latinský názov: Pionus  tumultuosus
Výskyt: Pohoria J Peru, S Bolívie
Veľkosť: 29 cm
Počet vajec: 4 ks
Inkubačná doba: 27 dní
Doba osamostatnenia: 9-10 týždňov
Vek: 35- 45 rokov
Veľkosť krúžku: 10,0 mm
Status: CITES B
 

 
 
 
 

 
 

Amazónik bielohlavý
Latinský názov: Pionus seniloides
Výskyt: Z Kolumbia a Venezuela, SZ Peru
Veľkosť: 30 cm
Počet vajec: 4 ks
Inkubačná doba: 26-28 dní
Doba osamostatnenia: 9-10 týždňov
Vek: do 40 rokov
Veľkosť krúžku: 10,0 mm
Status: CITES B
 

 
 
 
 
 
 
 

Amazónik bieločelý
Latinský názov: Pionus senilis
Výskyt: JV Mexiko, V San Luis, Z Panama
Veľkosť: 24 cm
Počet vajec: 4-6 ks
Inkubačná doba: 26 dní
Doba osamostatnenia: 8 týždňov
Vek: do 30 rokov
Veľkosť krúžku: 9,5- 10,0 mm
Status: CITES B

 
 
 

 



Amazónik bronzovokrídli
Latinský názov: Pionus chalcopterus
Výskyt: SV Venezuela a Peru, Z Columbia a Ekvádor
Veľkosť: 29 cm
Počet vajec: 3-4 ks
Inkubačná doba: 27 dní
Doba osamostatnenia: 9 týždňov
Vek: 35- 40 rokov
Veľkosť krúžku: 9,5- 10,0 mm
Status: CITES B
 

 
 
 

 

 
 
Amazónik tmavý
Latinský názov: Pionus fuscus
Výskyt: S Kolumbia a Bolívia, V Venezuela, SV Brazília
Veľkosť: 26 cm
Počet vajec: 4-6 ks
Inkubačná doba: 26-28 dní
Doba osamostatnenia: 9- 10 týždňov
Vek: do 30 rokov
Veľkosť krúžku: 10,0 mm
Status: CITES B
 

 
 
 
 
 
   

 

        Papagájik červenotemenný 
Latinský názov: Purpureicephalus spurius
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: Papagájovité
Výskyt: JZ Austrália
Veľkosť: 36 cm
Počet vajec: 4-6 ks
Inkubačná doba: 20 dní
Doba osamostatnenia: 5-6 týždňov
Vek: 20 rokov
Veľkosť krúžku: 6,0-6,5 mm
Status: CITES B
 





















Všeobecne: Papagájik červenotemenný je stredne veľký pestro sfarbený , ako aj svojim zobákom zvláštny papagáj, obýva husté eukalyptové lesy a vodné toky. 
Samec má veľkosť cca 35-38 cm. Čelo, vrchná a zadná časť hlavy je karmínovo červená a v toku samec toto temenné perie nádherne zdvíha. Hrdlo je hráškovo zelené, hruď a brucho modrofialové. Chrbát a krídla zelené, líčka, kostrč, vrchné krovky chvosta pestro jasne zelené. Nohy sú svetlohnedé. Samica môže byť menšia, tmavšia a viac zelená, s výrazným priečnym svetlým prúžkom na spodnej strane krídiel. Hruď je sivo-fialovo modrá.
-mladé jedince- sú prevažne zelené so žltozelenými líčkami. U niektorých mladých samcov sa môže cez čelo tiahnuť malý červený pásik. Skúsený chovateľ dokáže rozoznať mladých samčekov podľa väčších hláv a zobákov, prípadne plochým temenom a širším tylom.
Vtáci dospievajú po roku.
Chov:
Hodí sa do voliér, ale dá sa ako mladý jedinec skrotiť umelým dokŕmením. Inak je považovaný za veľmi nedôverčivého a plachého. Je to ničiteľ všetkého dreveného a púšťa sa aj do kovových časti klietok a voliér. Preto je vhodný pre trpezlivého chovateľa, ktorý mu pripraví vhodné podmienky a dodá vetve na ohryz. Je považovaný za aktívneho a hlučného papagája. Zbožňuje kúpanie.
Odchov: Pre pár je vhodná kmeňová búdka vo výške 1m, vhodnejšia je šikmá a umiestnená vysoko. Vletový otvor si vtáci upravujú sami, pokiaľ im z nejakého dôvodu nevyhovuje. Znášku tvorí 5-7 /vzácne viac/ vajec s inkubačnou dobou 21-24dní. Po 4 týždňoch opúšťajú mláďatá hniezdo a ešte 3-4 týždne sú dokrmované rodičmi. Pre vyletené mláďatá je vhodný menší priestor, pretože odchované rodičmi sú veľmi divoké a plaché.
Jedálniček: Základ tvorí bežná zmes pre australské papagáje - rôzne druhy prosa a slnečnice, ovos, pšenica, lesknica, surové arašidy, lieskovce, ovocné vtáčie granule, sépiová múčka. Dôležitou zložkou je ovocie rôzneho druhu. V období pred hniezdením a v čase kŕmenia mláďat sa doporučuje podávať vaječná zmes s mrkvou, piškotou a tvarohom,hroznové bobule, jarabinu , veľké množstvo jabĺk a zelené krmivo.

                Barnard límcový 
Latinský názov: Barnardius zonarius
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: Papagájovité
Výskyt: SZ Qeensland, Z Austrália
Veľkosť: 37 cm
Počet vajec: 4-6 ks
Inkubačná doba: 21 dní
Doba osamostatnenia: 5-6 týždňov
Vek: 15-20 rokov
Veľkosť krúžku: 6,0 mm
Status: CITES B
 





















Všeobecne: Barnard je stredne veľký papagáj. Za svoju obľubu nepochybne vďačí svojmu relatívne tichému správania a pokojnej povahe. Pohlavní dimorfizmus sa u  nich takmer vôbec nevyvinul. Obe pohlavia sú sfarbená rovnako. Mladé vtáky bývajú celkom nepatrne matné, ich hlava nie je čierna, ale získava nádych skôr do hnedej a ani zobák nie je šedý, ako u dospelých jedincov, ale ružový.Rozoznať pohlavia u Bernarda je veľmi ťažké. Skúsení chovatelia rozpoznajú samca od samice, podľa veľkosti hlavy a zobáka. Barnard, ako väčšina takto veľkých papagájov pohlavne dospievajú vo veku troch rokov.
Chov:
 Najlepšie je kúpiť mladé vtáky, síce si na odchov budeme musieť 2-3 roky počkať, ale určite sa nám to vyplatí.Nepríbuzný pár umiestnime do priestrannej voliéry, čo je u Barnard veľmi dôležitá vec. Minimálne rozmery sú 4 x 1 x 2 m, pričom voliéra by mala byť vybavená zimoviskom, ktoré bude vtáky v zime chrániť pred vlhkom a prievanom.
Odchov: Ak sa usilujeme o odchov, tak vtákom umiestnime do voliéry búdku s priemerom 30cm a výškou 60cm. Samička znáša 4-6 vajec, inkubačná doba trvá 21 dní. Za 5 týždňov vylietavajú mladé z búdky a sú ešte asi 14 dní prikrmované rodičmi, potom mladé odstavíme, pretože rodičia sa začínajú pripravovať na ďalšie znášku. Viac ako dve hniezda zvyčajne za jednu sezónu nestihnú.

Jedálniček: Základom krmiva je zmes pre stredné papagáje. Ďalej vtákom podávame zelenú potravu, rôzne druhy ovocia, naklíčenú potravu. Grit alebo piesok na trávenie, každodenný čistá voda, pretože vtáky sa za slnečných dní radi kúpu. Suchá zmes zrnín by mala obsahovať niekoľko druhov slnečnice, semenec, ovos, lesknica, niekoľko druhov prosa, pšenicu, prípadne jačmeň. Potrebné podávať vaječnú miešanicu.
                                                                                                            Mutácie

 

     

                    Mníšek šedý

Latinský názov: Myiopsitta monachus
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: Papagájovité
Výskyt: Bolívia, J Brazília, Argentína
Veľkosť: 28 cm
Počet vajec: 4-8 ks
Inkubačná doba: 26-28  dní
Doba osamostatnenia: 6-7 týždňov
Vek: 40 rokov
Veľkosť krúžku: 6,0 mm
Status: CITES B
 




















Všeobecne: Mníšky vedia byť roztomilé, verné vtáky, ale ak nie sú dostatočne trénovaní a nie je im venovaný dostatok pozornosti, vedia sa správať aj ako malí teroristi. Môžu sa tiež naučiť výborne hovoriť. Majú veľmi radi rôzne hračky. Ako väčšina papagájou sa aj mníškovia  radi kúpu vo svojich nádobách na vodu. Je preto lepšie poskytnúť im väčšiu a hlavne ťažšie kovové alebo keramické nádoby, ktoré sú na kúpanie vhodné. Samozrejme v nich musíte vodu udržiavať stále čerstvú.

Chov: Voliéry pre ich chov by mali byť vybavené pevným pletivom (najlepšie 16 mm silným) s okami maximálne 2 x 2 cm. Sú veľmi teritoriálne a agresívne na ostatné druhy papagájou, preto treba pletivo dať z oboch strán konštrukcie, aby sa predišlo útočeniu.
Odchov: Pre hniezdenie vyhovujú búdky s rozmermi rovnakými ako majú búdky pre korely. Na vnútornej strane je vhodné pod vchodom pripevniť kus pletiva pre ľahší vyliezanie. Ich pohlavia je možné s istotou určiť len analýzou DNA. Väčšinou má ale samček užšiu hlavu a širšie zobák ako samička. Znášky Mníška obsahuje najčastejšie 4 až 8 vajíčok. Mláďatá sa liahnu po 26 až po 28 dňoch. O ich výchovu sa starajú obaja rodičia. Akonáhle najstaršie z mláďat dosiahne veku približne 4 týždňov, začne pár s ďalšou znáškou. Po každých dvoch odchov sa odporúča búdku odstrániť a nechať pár asi tri mesiace odpočinúť.

Jedálniček: Ich jedálniček by mal byť čo najpestrejší. Základom krmiva je zmes pre stredné papagáje. Ďalej vtákom podávame zelenú potravu, rôzne druhy ovocia, naklíčenú potravu. Rôzne suché zrniny ako slnečnica čierna a biela, lesknice, zelenina a tiež by nemala chíbať sépiová kosť a vajcová miešanica po celý rok.
                                                                                                          Mutácie
     
   


                                                           
Papagáj spevavý
Latinský názov: Psephotus haematonotus
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: Papagájovité
Výskyt: Vnútrozemie JV Ázie
Veľkosť: 27 cm
Počet vajec: 3-6 ks
Inkubačná doba: 19  dní
Doba osamostatnenia: 4-5  týždňov
Vek: 15 rokov
Veľkosť krúžku: 4,0-4,5  mm
Status: CITES B
 






















Všeobecne: U chovateľov je veľmi bežne chovaným papagájom a väčšina si obľubuje farebné mutácie tohoto druhu.  Rozlíšenie pohlavia nie je zložité. Samec je pestro sfarbený, hlavu má modro-zelenú, zobák čierny, brucho žlté. Ďalej sa samec pozná podľa znaku, že má červený kostrč. Samička je menej pestrá, skôr šedivý zelená a nemá červený kostrč. Vydávajú nepríjemný zvuk, ale v dobe hniezdenia vedia samce pekne tokať samičkám.
Chov:Papagáj spevavý sa uspokojí aj s menšími voliérami o rozmeroch 200x100x200cm (dĺžka, šírka, výška) Keďže je  veľmi otužilý papagáj tak zimu prečká bez najmenších problémov. Je dobré mu poskytnúť vetvy na sedenie, ktoré nie je schopný objemu nôh. Samozrejmosťou je úkryt pred dažďom a vetrom. Je to papagáj vhodný pre začínajúcich chovateľov, ale aj pre pokročilých. V pohode sa môže chovať s andulkami a korelami, ale počas odchovu vesia byť samce agresívnejšie a preto je vhodné ich spolu chovať len vo väčších voliérach.
Odchov: Páru poskytnite hnízdní budku o rozmeroch 25x25cm (rozmery dna), a výška okolo 40cm. Najvhodnejšie sú búdky kmeňového typu o rozmeroch: 30cm v priemere a na výšku 60cm. Vletový otvor 7cm. Na dno búdky dajte najlepšie bezprašné hobliny a zhnité drevo, ktoré si samica sama naštiepe na drobné čiastočky. Akonáhle sú mláďatá samostatná odstráňte ich zo spoločnosti rodičov, pretože samec by ich mohol napadnúť.
Jedálniček: Papagáje spevavé kŕmte zmesou pre malé až stredné papagáje, ovocím, zeleninou, zelené krmivo. Tiež si veľmi radi pochutnajú na nezrelých obilninách a samozrejmosťou sú vetvičky na okus. Grit a sépiové kosti pre lepšie trávenie im len prospeje.

                                               Mutácie
       
    
       
    


Kakariky červenočelý
 
Latinský názov: Cyanoramphus novaezelandiae
Trieda: Vtáky
Rad: Papagáje
Čeľaď: Papagájovité
Výskyt: Novozélandské ostrovy
Veľkosť: 28 cm
Počet vajec: 5-9 ks
Inkubačná doba: 20 dní
Doba osamostatnenia: 7 týždňov
Vek: 15 rokov
Veľkosť krúžku: 4,0-4,5 mm
Status: CITES B




















Všeobecne: Kakariki rudočelý je družný a zvedavý vták, nie je plachý. Na burzách a výstavách sú ponúkané predovšetkým rôzne mutácie, prírodne sfarbenia a kvalitné jedince sú vzácnosťou.
Chov: Pohlavnú dospelosť dosahujú kakarikové síce už vo veku 6 mesiacov, ale je lepšie nechať hniezdiť až po dosiahnutí veku jedného roka. Kakarikové musí mať trvalo k dispozícii misku s vodou na kúpanie. Každodenné čistenie týchto misiek je nevyhnutné. Časté kúpanie prospieva kvalite peria.
Odchov: Po zostavení páru začne samica zakrátko navštevovať búdku, odkiaľ sa ozýva plačtivými zvuky. Znášky číta 4-6, vynimočne aj desať vajec. Samice sa teraz v búdke zdržiava trvalo a samec ju kŕmi. Doba inkubácie je 20-21 dní. Vyliahli mláďatá sú pokrytá najprv sedavým vláknami, ktoré sa po uplynutí asi 7 dní přebarví na intenzívne tmavosivé sfarbenie. V túto dobu je možné mláďatá krúžkové krúžky s priemerom 4,5 mm. Mláďatá vyletujú z búdky vo veku 6 týždňov a sú dokrmována samcom, pretože samička sa už pripravuje na druhej hniezdenia. Po uplynutí 14 dní je nutné samostatná mláďatá od rodičov odchytiť.
Jedálniček: celoročne sa podáva zmes pre papagáje, biela a žíhaná slnečnice, rôzne druhy prosa, zelené podľa ročného obdobia, mrkvu, jablká. Na doplnenie naklíčené zrnín, ktoré majú kakarikové veľmi radi. Chýbať nesmú minerálne kamene a sépiová kosť.


   

 





 
TOPlist